Εμβολιασμός: Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, ποιοι θα λάβουν SMS

Την επόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, μια ημέρα νωρίτερα θα έχουν λάβει SMS αυτοί στους οποίους συνίσταται να το κάνουν.

Σχεδόν 285.000 άνθρωποι θα λάβουν υπενθυμιστικό SMS την επόμενη Δευτέρα, ώστε να την Τρίτη να μπουν στην πλατφόρμα κλεισίματος ραντεβού για τον εμβολιασμό, ώστε να προγραμματίσουν την τρίτη τους δόση.

Πρόκειται για την πρώτη ομάδα πληθυσμού, στην οποία συστήνεται η τρίτη

δόση του εμβολίου και είναι οι πολίτες που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και είχαν κάνει και τις πρώτες δόσεις εκτός ηλικιακών κριτηρίων. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, εξειδικεύοντας τις κατηγορίες στις οποίες συνίσταται η τρίτη δόση μίλησε για «μεταμοσχευμένους, άτομα με καρκίνο, νεφροπαθείς με αιμοκάθαρση, χρόνια σοβαρά προβλήματα με ανοσοανεπάρκεια, νοσήματα που απαιτούν ειδική θεραπεία που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση».

Τρίτη δόση και για τους άνω των 60 ετών

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού προανήγγειλε ότι άμεσα θα έρθει και η απόφαση για την τρίτη, ενισχυτική ή αναμνηστική δόση σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών αλλά και στους τρόφιμους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων. Σημείωσε συγκεκριμένα: «Μελετάμε τα δεδομένα για τον καθορισμό ομάδων πληθυσμού που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια για τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Στις τελευταίες συναντήσεις της Επιτροπής έχουμε καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν και είναι η ομάδα όσων διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα άτομα άνω των 60. Η πρόταση είναι σε τελική φάση επεξεργασίας και αξιολογούνται τα δεδομένα για την κατάταξη των ομάδων του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν».

Επείγει ο εμβολιασμός των εγκύων

Ειδική αναφορά στις εγκύους έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα και από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 29 έγκυες, από τις οποίες κατέληξαν οι 2 και τόνισε πως το εμβόλιο είναι απαραίτητο αλλά και ασφαλές και για εκείνες.

«Εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους απασχολεί και στα περιστατικά και τις περιπτώσεις είναι οι έγκυες. Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από την έναρξη της επιδημίας έχουν νοσηλευτεί 29 έγκυες σε ΜΕΘ οι 25 από τις 29 μέσα στο 2021. Δύο έχουν καταλήξει.

Έχουν δημοσιευτεί τρεις μεγάλες μελέτες για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση. Η τελευταία είναι στις 11 Αυγούστου και έχει τον χαρακτήρα έμφασης λόγω μετάλλαξης Δέλτα. Αφορά σε 2.500 εγκύους και εστιάζεται στους πρώτους μήνες κύησης και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους, μπορούν να γίνουν καθόλη τη διάρκεια της κύησης χωρίς περιορισμό.»

Αυξάνονται τα κρούσματα στα παιδιά

«Παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία. Στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν νοσηλείες που πολλαπλασιάστηκαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα