ΕΦΚΑ: Μεταβίβαση σύνταξης για περιπτώσεις ποινικής καταδίκης συνταξιούχου

Δικαίωμα μεταβίβασης της σύνταξης αποκτούν οι δικαιοδόχοι, σε περίπτωση αναστολής καταβολής της, λόγω ποινικής καταδίκης του συνταξιούχου

Δικαίωμα μεταβίβασης της σύνταξης αποκτούν οι δικαιοδόχοι, σε περίπτωση αναστολής καταβολής της, λόγω ποινικής καταδίκης του συνταξιούχου. Εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ορίζει ότι έχουν θεσμοθετηθεί οι σχετικές αλλαγές, από την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου (ν.4488/2017), δηλαδή από τις 13 Σεπτεμβρίου 2017 και μετά. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι στο εξής η αναστολή στην καταβολή της σύνταξης, θα ισχύει μόνο εάν για το συνταξιούχο

έχει επιβληθεί ποινή περιοριστική της ελευθερίας του, μεγαλύτερη του ενός έτους και μάλιστα για αδίκημα που αφορά τον Ασφαλιστικό του Φορέα.

Στην περίπτωση αυτή η αναστολή ξεκινάει τον επόμενο μήνα, από εκείνο που εκδόθηκε η σχετική πρωτόδικη, δικαστική απόφαση. Η αναστολή διαρκεί για όσο διάστημα διαρκεί και η ποινή που επιβλήθηκε. Σε περίπτωση που ασκηθεί έφεση, τότε ανάλογα θα επηρεαστεί και το χρονικό διάστημα αναστολής καταβολής της σύνταξης.

Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει εάν υπάρχουν δικαιοδόχα μέλη. Στην περίπτωση αυτή, η σύνταξη αντί να ανασταλεί, μεταβιβάζεται σε αυτά σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν περί της συνταξιοδότησης λόγω θανάτου. Θα πρέπει όμως να υπάρξει σχετική αίτηση των ενδιαφερόμενων προς τον ΕΦΚΑ. Η έναρξη καταβολής της σύνταξης στους δικαιοδόχους πραγματοποιείται κατά την ημερομηνία έναρξης έκτισης της ποινής.

Keywords
Τυχαία Θέματα