Δράσεις της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής για τη γεωργία

Η επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας μέσω του προγράμματος "Rural και Rural Extension", ώστε να υπάρχει Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και στο πιο απομακρυσμένο σημείο, καθώς και το Διαδίκτυο της αγροτικής παραγωγής (Agro Internet of Things), περιλαμβάνονται μεταξύ των δράσεων της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, που παρουσίασε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Παππάς,

Μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας της GAIA Επιχειρείν είπε "Η απόσταση και το ανάγλυφο συχνά καθιστούν δύσκολη τη διασύνδεση των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υλοποιεί το έργο Rural Broadband, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ευρυζωνικής σύνδεσης σε περισσότερους από 300.000 πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ σε τελική φάση προετοιμασίας βρίσκεται η δράση Regional Broadband extension, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει όλα τα κενά στην ευρυζωνική κάλυψη της χώρας" σημείωσε.

Για το Διαδίκτυο της αγροτικής παραγωγής (Agro Internet of Things) εκτιμώμενου κόστους 7,5 εκατ. ευρώ, διευκρίνισε ότι θα αποτελέσει από τα πιο καινοτόμα έργα υποβοήθησης αγροτών, ανέφερε ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο υποβοήθησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών πιστοποίησης και ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόσθεσε ότι το σύστημα θα εφαρμόσει πολιτικές ενθάρρυνσης της καινοτομίας με αξιοποίηση των δεδομένων του συστήματος από νέους δημιουργούς εφαρμογών και λογισμικού. Πρόκειται για το Διαδίκτυο που θα συλλέγει πληροφορίες από επίγειους σταθμούς και σε συνδυασμό με δορυφορική αποτύπωση και δεδομένα, θα προτείνει λύσεις άρδευσης, χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε παραγωγού.

"Είναι αναγκαία η άρση της ψηφιακής απομόνωσης της υπαίθρου, η διάχυση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή στην ύπαιθρο, στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας" είπε και διευκρίνισε ότι ο τομέας της πληροφορικής και των επικοινωνιών μπορεί να κάνει τον αγροτικό τομέα πιο παραγωγικό, μειώνοντας τα κόστη και αυξάνοντας την παραγωγή. "Ανοίγουμε τον δρόμο στην ηλεκτρονική γεωργία" υπογράμμισε και έφερε ως παράδειγμα τις εφαρμογές που αξιοποιούν την δορυφορική και διαστημική τεχνολογία προς όφελος των αγροτικών καλλιεργειών, καθώς αναλύουν μέσω δορυφόρου τις κατά τόπους καλλιέργειες και προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις άρδευσης, χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μειώνοντας κατά 25% το κόστος για 5.000 παραγωγούς που συμμετέχουν σε σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, επισήμανε ότι νέες δυνατότητες για μεγαλύτερες αποδόσεις δίνονται με την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας, που έχει γίνει εφικτή τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση της χρήσης δορυφορικών συστημάτων. Μέσω αυτών, όπως είπε, ο αγρότης γνωρίζει την ακριβή του θέση και έχει πρόσβαση σε χάρτες υψηλής ακρίβειας που αποτυπώνουν πλήθος χρήσιμων παραμέτρων.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα