Δημήτρης Κοντομηνάς, το παιδί από τα Σεπόλια που κατέκτησε τις ασφάλειες και έγινε καναλάρχης, Οι τηλεοπτικές του παρεμβάσεις (βίντεο)

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στην Ελλάδα, με δραστηριότητα στον χώρο των ασφαλειών, της τηλεόρασης, των αιθουσών κινηματογράφου και του λιανικού εμπορίου.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Ο πατέρας του είχε βιοτεχνία με χρώματα. Μεγαλώντας στα Σεπόλια, την παραφθορά του Έσω Πόλης των αρχαίων, μετα τον πόλεμο, μετα της Πατησίων, του Αγίου Νικολάου και του Κολωνού, με τη Λιοσίων να σκίζει τις γειτονιές στη μέση, τα παιδικά χρόνια έχουν απόχρωση μπλε – άσπρου όπως οι φανέλες του Αθλητικού Συλλόγου «Άφοβος» Σεπολίων, ή απόηχο από τους οπαδούς στο μπάσκετ του Τρίτωνα.

Στην Κατοχή, ονομάστηκαν οι Σεπολίτες μπασκετμπολίστες έτσι, για να τιμήσουν το ελληνικό υποβρύχιο «Τρίτων», που είχε βυθιστεί όσο μαίνονταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ημιαστικό ύφος, χωματόδρομοι, αλάνες άχτιστες και σκονισμένες, μαντεμένιες πόρτες, μικρές αυλές, μονώροφα πέτρινα σπιτάκια.

Πήγε στο Δημόσιο σχολείο της Ακαδημίας Πλατώνος και γυμνάσιο στη Μέση Εμπορική Σχολή. Μεγαλώνοντας θέλει να πάει στην Αμερική και να σπουδάσει Οικονομικά. Ο πατέρας του θα πουλούσε ένα οικόπεδο για να φτάσει ως τις ΗΠΑ και μετά θα δούλευε για να τα βγάλει πέρα. Ο Δημήτρης, τελικά, παίρνει υποτροφία, για το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, της πόλης που τότε ήταν το «Παρίσι της Ανατολής».

Ήταν εκεί με άλλους 160 υποτρόφους Έλληνες και τον είχαν στο τμήμα σπουδών για να γίνει δάσκαλος. Φώναξε, επέμενε πως δεν θέλει, τελικά πήρε μόνος του μια γόμα έσβησε το τμήμα Εκπαίδευσης και έγραψε μόνος του Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ο νεαρός, σχεδόν έφηβος Δημήτρης Κοντομήνα, παίρνει αμερικανική παιδεία αλλά με την παράξενη πόλη, τη Βηρυτό να τον σημαδεύει βαθιά και να τη λατρεύει ακόμα. Ο ίδιος και οι υπόλοιποί Έλληνες φοιτητές, είχαν 100 δολάρια το μήνα για νοίκι, φαγητό, μετακινήσεις. Για να βγάζει χαρτζιλίκι και να ζει λίγο απ την μαγική ατμόσφαιρα της πόλης, έκανε διάφορες δουλειές, παράλληλα με τις σπουδές του στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Ανάμεσά σ αυτές, έκανε μεταφράσεις σε ασφαλιστήρια συμβόλαια. Οι έμπειροι ασφαλιστές που δουλεύουν με τον Έλληνα πιτσιρικά, καταλαβαίνουν πως είναι ένα μεγάλο, φυσικό ταλέντο στις πωλήσεις. Τον παροτρύνουν να αφιερωθεί και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις ασφάλειες. Το κάνει.

Η επιχειρηματική του πορεία

Αρχικά εργάστηκε ως ασφαλιστής στην American Life (ALICO), ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την ασφαλιστική εταιρία Interamerican.
Μετά την προσχώρηση της INTERAMERICAN στον Όμιλο EUREKO, διατήρησε τη θέση του προέδρου του ομίλου INTERAMERICAN, αλλά πέρα από την Interamerican έχει ιδρύσει ή εξαγοράσει πλήθος άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων:
* την τράπεζα Interbank (στο μεταξύ εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την EFG Eurobank)
* την Intertech (αποκλειστικός αντιπρόσωπος προϊόντων Panasonic)
* την Ευρωκλινική Αθηνών
* την τράπεζα Novabank (το 2006 μετονομάστηκε σε Millenium Bank)
* το στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων Interjet
* την εταιρία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm
* για το διάστημα 1998-2001 ήταν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ 'Αρης
* Κατείχε το 33% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV και του ραδιοφωνικού Alpha (το υπόλοιπο 66% κατέχει ο όμιλος RTL)
* τις κινηματογραφικές αίθουσές Village Roadshow Greece
* το τηλεοπτικό Channel 9 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
* της Mediterra Οινοποιητική στην Κρήτη

Επί σειρά ετών ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος το 1998 και τη διετία 2001-02.

Η πορεία του στον Alpha

Ήταν 1999, το τέλος του 20ου αιώνα, όπου ο πρώτος τηλεοπτικος ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, γινεται Alpha Sky και στη συνέχεια σκέτο Alpha, με επικεφαλής και μεγαλομέτοχο, στην ουσία ιδιοκτήτη τον Ναυπάκτιο καθηγητή Οικονομικών, με πολλούς ακαδημαϊκούς τίτλους Στάθη Τσοτσορό. Ο καθηγητής ως επικεφαλής της Alpha Digital έκανε εποχή προσφορές σε ομάδες για να φύγουν από τη Nova . Σύντομα το εγχείρημα προσέκρουσε σε οικονομικές δυσκολίες και η άδεια της Alpha Digital ανακλήθηκε από το ΕΣΡ τον Οκτώβριο του 2002. «Η εταιρεία οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η προσπάθειά της δεν έτυχε της ουσιαστικής και μαζικής προτιμήσεως του ευρέος κοινού ή των φιλάθλων», ανέφερε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωσή.

Όμως η ιστορία είχε μόλις αρχίσει. O Δημήτρης Κοντομηνάς, μικρομέτοχος τότε, σταδιακά ανέλαβε τον έλεγχο καθώς οι άλλοι μέτοχοι μεταξύ των οποίων και το ίδρυμα Ωνάση αποτραβήχτηκαν. Αργότερα ο Στάθης Τσοτσορός στράφηκε δικαστικά εναντίον του Δ. Κοντομηνά σε μια πολύκροτη επιχειρηματική αντιδικία. Μέχρι και διαιτησία στο Λονδίνο υπήρξε! Από το 2002, λοιπόν, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είναι ο ισχυρός άνδρας του καναλιού, που αναδείχτηκε αργά, σταδιακά και χωρίς να είναι υπολογίσιμος στην αρχή, αποκτώντας ο ίδιος μαζί με εταιρείες συμφερόντων του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της «Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.». Το 2008 ήταν μια χρονιά σταθμός ο γερμανικός μιντιακός όμιλος RTL εξαγοράζει τα 2/3 των μετοχών της Alpha Media Group Limited, που κατείχε το 100% του καναλιού, με τον Δημήτρη Κοντομηνά να κρατά το υπόλοιπο μερίδιο. Κάτι παραπάνω από 4 χρόνια αργότερα, το RTL αποχωρεί από την ελληνική αγορά και δεν ξανακούμε τίποτα για αυτούς, πουλώντας πίσω τις μετοχές στον Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος ξαναγίνεται ο ισχυρός άνδρας, ο καναλάχρης – ηγέτης του Alpha!

Τον Οκτώβριο του ’18 η πλευρά Κοντομηνά με εκείνη της Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη, υπέγραψαν προσύμφωνο για να έχει ο όμιλος Βαρδινογιάννη την πλειοψηφία στον τηλεοπτικό σταθμό. Η συμφωνία μεταξύ του Δημήτρη Κοντομηνά και της οικογένειας Βαρδινογιάννη, στη συνέχεια, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι τηλεοπτικές του εισβολές

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ως καναλαρχης έχει συμμετοχή και δράση στη διοίκηση, στο πρόγραμμα, στην επιλογή των παρουσιαστριών και συνεργατών, αλλά και στον αέρα! Ποιος να ξεχάσει την αιφνίδια παρουσία του στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη στις 5 Οκτωβρίου του 2016, όπου είπε, στην κεραυνοβολημένη και εθνική μας Ελένη, πως «ήρθα να φάω. Δεν είχαμε να φάμε σπίτι. Μου μειώσανε τη σύνταξη. Έπαιρνα 10.000 το μήνα, μου την έκαναν δυο κατοστάρικα. Πώς να ζήσω; Θα έρχομαι εδώ να τρώω μαζί σας».

Ο πρόεδρος του Alpha αγκάλιασε την παρουσιάστρια, πήρε το μικρόφωνο και μίλησε για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ο κύριος Παππάς θέλει να βάλει μαύρο στα κανάλια. Αλλά δεν θα τον αφήσουμε εμείς. Δεν μπορεί να βάλει μαύρο στα κανάλια. Αυτός "σκοτώθηκε" τόσο καιρό για την ΕΡΤ. Είναι δυνατόν αυτός που άνοιξε τρία κανάλια, να κλείσει άλλα τρία;».

«Ηθελε να σου αρπάξει το κανάλι από τα χέρια», είπε ο Δήμος Βερύκιος.

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποί του, αυτός που υποστήριζε, χωρίς δεκάρα να 'χουν -μη λέμε ονόματα- ήρθε και μου λέει: "Θα μου δώσεις το 51 %". Λέω "τι άλλο θέλεις;". Λέει: "Θέλω τέσσερις εκπομπές την εβδομάδα, πολιτικές. Να βλέπει ο κόσμος τι καλά που πάμε". "Άλλο τίποτα θέλεις;" τον ρώτησα. Μου λέει: "Θέλω το πολιτικό κομμάτι των ειδήσεων". "Πήγαινε στο καλό, αγόρι μου. Το κανάλι δεν πουλιέται σε τρίτους"».

«Το κανάλι ανήκει στον κόσμο, στους εργαζόμενους και σε μένα και σε όλο τον κόσμο που ακούει τις αλήθειες και θα λέμε τις αλήθειες και δεν θα κλείσει, κ. Παππά», κατέληξε ο κ. Κοντομηνάς.

{https://www.youtube.com/watch?v=s7IwJVsTFdo}

Τον Ιούνιο του 2016, όμως, η συμμετοχή στην εκπομπή Happy Day, σημειώνει μια παγκόσμια πρωτεία σε παρεμβατικότητα στην ιστορία της τηλεόρασης.

Ο αντιπρόεδρος τότε του καναλιού, Δήμος Βερύκιος αναφέρεται στην ένταξη των Φούρνων Ικαρίας στο Πρόγραμμα Ιατρικής Υιοθεσίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Ο Δημήτρης Παπανώτας που ουδέποτε μάσησε τα λόγια του απορεί πως «Κι αυτό μας κάνει υπερήφανους σε μια ευρωπαϊκή χώρα; Ότι η υγεία των παιδιών ενός ελληνικού νησιού εξαρτάται από την ελεημοσύνη… Να είστε περήφανοι! Για την κατάντια αυτή Δήμο μου…». «Άσε ρε Δημητράκη! Με έχεις φλομώσει στην καμαρωτή από το πρωί! Και σε ανέχομαι! Άντε γεια σας» είχε αποχωρήσει για να ξαναγυρίσει μετα το διάλειμμα ο Δήμος Βερύκιος. Και ξαναγύρισε γιατί μετά το διαφημιστικό διάλειμμα παρενέβη τηλεφωνικά ο ίδιος ο Δημήτρης Κοντομηνάς λέγοντας: «Ντράπηκα όσο δεν έχω ντραπεί στη ζωή μου με όλα αυτά που άκουσα σήμερα από Έλληνες οι οποίοι δουλεύουν σε ένα κανάλι που προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τον κόσμο και ανθρώπους οι οποίοι από την ιδιωτική πρωτοβουλία βάζουν τα χρήματά τους, βάζουν το χρόνο τους, πηγαίνουν να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να δώσουν χαρά κι ελπίδα να μείνει ο κόσμος σε αυτά τα νησιά. Το κράτος δεν μπορεί να σταθεί πουθενά. Και αντί να πούμε συγχαρητήρια σε αυτόν τον άνθρωπο… Είναι ντροπή! Καθόμαστε και λέμε βλακείες! Είναι ντροπή μας να τα λέμε αυτά! Ζητήστε ένα συγγνώμη»! Στην παρέμβαση της Σταματίνας Τσιμτσιλή απάντησε: «Τι να δικαιολογήσεις; Τα αδικαιολόγητα; Αυτή τη ντροπή την έφαγα στη μούρη εγώ σήμερα με σας! Ντροπή σας! Με τέτοιους ανθρώπους η Ελλάδα δεν θα πάει μπροστά! Με κάνατε και ντράπηκα σήμερα! Ντράπηκα με αυτά που άκουσα από εσάς! Από ανθρώπους δικούς μας, που είστε μια οικογένεια εδώ μέσα, σας προσέχουμε, έχετε κάθε μέρα το μισθό σας και λέτε βλακείες»!

{https://www.youtube.com/watch?v=ALmMV0UKoig}

Οι γυναίκες της ζωής του

ΟΔημήτρης Κοντομηνάς, σε ηλικία μόλις 20 ετών, ερωτεύεται σφόδρα τη Φρίντα η οποία βοήθησε πολύ τον νεαρό άντρα να μπει στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Μαρία. Μετά το χωρισμό τους, η ζωή έφερε στο δρόμο του επιχειρηματία την Ντίνα Πριτσιβέλη. Έζησαν έναν δυνατό έρωτα, αλλά δεν κράτησε για πολύ καιρό.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, ανέβηκε για δεύτερη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας με τη Μαίρη. Ο γάμος τους, όμως, ήταν σύντομος και ένα πρόβλημα υγείας τον φέρνει σε επαφή με τη φυσιοθεραπεύτρια Πόλυ Ζησοπούλου, η οποία καταγόταν από την Λαμία. Έζησαν μαζί περισσότερο από επτά χρόνια. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κοντομηνάς γοητεύεται από τη Σίσσυ Παπαδήμα. Κουμπάροι στον γάμο γίνονται ο Αντρέας Μικρούτσικος και η Δήμητρα Ρουμπέση, αλλά έπειτα από τρία χρόνια σχέσης τραβούν ξεχωριστούς δρόμους. Εκείνη την εποχή, η Πόλυ Ζησοπούλου κλείνεται στον εαυτό της και αφιερώνεται ολοκληρωτικά στην Ευρωκλινική.

«Όλες οι γυναίκες της ζωής μου ήταν σημαντικές για την άνοδο και την εξέλιξη μου. Μου πρόσφεραν την παρουσία και τη συμπαράστασή τους» είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του.

Η Λόρι Χόλκομπ ήταν η τελευταία σύντροφος του ισχυρού άνδρα των media. Οι δύο τους είχαν σχέση για μερικά χρόνια, ενώ είχαν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης στην Αθήνα. Χώρισαν με άσχημο τρόπο στα δικαστήρια.

Από την κόρη του απέκτησε δύο εγγόνια.

Πλούσιο φιλανθρωπικό έργο

Είχε πληθωρικό κοινωνικό, φιλάνθρωπο και πολιτιστικό έργο και έχει λάβει διακρίσεις και τίτλους για το έργο του. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Χατζηκώνστα και μέλος διαφόρων πολιτιστικών σωματείων και οργανώσεων ενώ έχει ανακηρυχθεί «'Αρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και «Μεγάλος Ευεργέτης» από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος.

Keywords
ασφαλειες, εγινε, παιδι, σεπολια, δημητρης, ακαδημία πλάτωνος, alpha tv, channel 9, ελλαδα, ιουνίου, αθηνα, μπλε, ηπα, life, alico, interamerican, τραπεζες, efg, millenium, alpha, village, channel, θεσσαλονικη, κρητη, γινεται, sky, προσφορες, nova, ΕΣΡ, εταιρεία, ωναση, rtl, media, group, motor, συμμετοχή, δραση, ελενη μενεγακη, ΕΡΤ, youtube, happy, γεια, λαμια, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, www.youtube.com, eurobank alpha, alpha eurobank, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, γσ πατησιων, εκλογες ηπα, alpha bank, τελος του κοσμου, οικουμενικο πατριαρχειο, η ζωη, ελενη, αδεια, γαμος, εθνικη, εμπορικη, ηγετης, ηπα, ιδρυμα ωναση, λονδινο, μπασκετ, νησια, ονοματα, προγραμμα, τηλεοραση, υγεια, χρωματα, alpha, alpha tv, efg, rtl, village, youtube, αγορα, ακαδημία πλάτωνος, αμερικη, ατμοσφαιρα, φαγητο, γεια, δημητρα, γινει, γινεται, γινονται, γομα, δασκαλος, διαστημα, δημος, δημοσιο, διοικηση, εγχειρημα, ειπε, ελπιδα, εβδομαδα, εξελιξη, εποχη, επτα, εταιρεία, εταιρια, ετων, ευρωκλινικη, ζωη, ζωης, ζωη μου, ηλικια, υφος, ιδρυμα, λογια, μαυρο, μενεγακη, μπλε, μαρια, ντινα, ντροπη, παντα, ομιλος, οικογενεια, ουσια, παιδικα, πορτες, πωλησεις, συνεχεια, συντομα, συνταξη, σειρα, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σπιτι, σχολειο, τμημα, τρια, ισχυρος, φυσικο, φορα, χαρα, group, αγορι, ανηκει, αυλες, sky, channel 9, channel, δουλειες, δωσεις, εκπομπες, happy, interamerican, ιουνίου, κομματι, life, media, μεινει, millenium, ομαδες, πακετο, ταξιδι, τραπεζα, υγειας, motor
Τυχαία Θέματα