Χωρίς τις περσινές ουρές ξεκίνησε η Black Friday

Χωρίς το συνωστισμό και τη φρενίτιδα – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – της περσινής χρονιάς, τα καταστήματα άνοιξαν τις πόρτες του για την ελληνική Black Friday.

Μικρές ουρές, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν την περσινή χρονιά, κυρίως από νεαρά είχαν σχηματιστεί έξω τα καταστήματα.

Οι καταναλωτές αντιλήφθηκαν ότι οι εκπτώσεις στα περισσότερα προϊόντα αγγίζουν το 20% με 30% και σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν το 70% και

80% της Black Friday της Αμερικής.

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας, παρατηρήθηκαν το πρωί ουρές λίγων ατόμων σε ελάχιστα καταστήματα που διαφήμιζαν μεγάλες εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα. Κυρίως αφορούσε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και παιχνιδιών.

Αυξημένο το ποσοστό των καταστημάτων που θα συμμετάσχουν στην Black Friday

Το ποσοστό των καταστημάτων τα οποία θα συμμετάσχουν στη φετινή Black Friday παρουσιάζεται αυξημένο, σε σχέση με το 2016.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στους εμπορικούς συλλόγους μέλη της, με στόχο να διερευνήσει τη πρόθεση των εμπορικών επιχειρήσεων στο «θεσμό» της «Black Friday» την 24η Νοεμβρίου, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι μετά μόλις ένα χρόνο από την εισαγωγή της Black Friday στην Ελλάδα η διάρκειά της από μία ημέρα επεκτάθηκε σε τρεις, ακόμα και σε εβδομάδα. «Από του χρόνου το πιο πιθανό είναι να την αποκαλούμε …Greek black week» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμως, η αυξητική μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής των επιχειρήσεων που προτίθενται να μετέχουν (19% έναντι 15% το 2016), σε συνδυασμό με τη σημαντική μερίδα των αναποφάσιστων επιχειρηματιών (16%) σχετικά με την εν λόγω πρακτική, καταδεικνύει, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, μία τάση μεγαλύτερης αποδοχής του θεσμού.

Τι ισχύει με τις σημερινές εκπτώσεις

Σε οδηγίες που εξέδωσε προς εμπόρους και καταναλωτές η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας διευκρινίζει τα εξής

• Δεν αποτελούν τακτικές εκπτώσεις αλλά προωθητική ενέργεια και αφορά όλη την αγορά και όλες τις επιχειρήσεις, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.
• Η συμμετοχή των εμπορικών καταστημάτων είναι προαιρετική.
• Στα προϊόντα που προσφέρονται, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή.
• Εφόσον αναγράφεται ποσοστό μείωσης, αυτό θα πρέπει να αναρτάται σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα.
• Δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα.
• Χρειάζεται προσοχή τόσο στην αποτύπωση όσο και στην ουσία των μειώσεων, καθώς τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα είναι μεγάλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα