Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΕΦΚΑ

Τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας σε επιχειρήσεις και σε ασφαλισμένους, που μπορεί να είναι μηνιαίας ή εξαμηνιαίας διάρκειας, ανάλογα την περίπτωση, περιγράφει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Όπως τονίζεται από 1.1.17 η ασφαλιστική ενημερότητα χορηγείται από τις υπηρεσίες του Φορέα.

Οι εργοδότες (φυσικά – νομικά πρόσωπα) συνεχίζουν να λαμβάνουν τις Βεβαιώσεις Ασφαλιστικής Ενημερότητας είτε ηλεκτρονικά, είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Οι

μη μισθωτοί ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας εξάμηνης διάρκειας. Προϋπόθεση να έχουν καταβάλλει τις εισφορές κατά το μήνα χορήγησης της βεβαίωσης. Ειδικά για το διάστημα από 1.1.17 μέχρι την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών βάση των εισοδημάτων του 2016, ο ασφαλισμένος θεωρείται ενήμερος, εάν έχει καταβάλλει κατ’ ελάχιστον, το ποσό που αντιστοιχεί στην κατά περίπτωση κατώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών (κατώτατο όριο). Εάν όμως πρόκειται να χορηγηθεί ασφαλιστική ενημερότητα για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος απαιτείται η καταβολή του πλήρους ποσού, όπως αυτό προκύπτει στο ειδοποιητήριο.

Μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που παράλληλα εργάζονται και ως μισθωτοί θα λαμβάνουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, μηνιαίας διάρκειας. Προϋπόθεση να έχουν καταβάλλει τις απαιτητές εισφορές κατά το μήνα χορήγησης της βεβαίωσης. Ειδικά για το διάστημα από 1.1.17 και μετά δεν υποχρεώνονται σε καταβολή της ελάχιστης κατά περίπτωση εισφοράς, εφόσον αυτή καταβάλλεται από τη μισθωτή τους απασχόληση.

Μηνιαία θα είναι και η διάρκεια ισχύος της ασφαλιστικής ενημερότητας και για όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Εννοείται ότι θα πρέπει, στην περίπτωση αυτή, να τηρείται η οικεία ρύθμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα