«Χαστούκι» και της ΕΕ στην Τουρκία γιατί στρατολογεί παιδιά - Τι απαντά η Άγκυρα

«Υποκρισία από τις ΗΠΑ η ένταξη της Τουρκίας στη λίστα των χωρών που χρησιμοποιούν παιδιά-στρατιώτες», απάντησε η Άγκυρα στο «State Department». Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τη χρήση των παιδιών «ως αναλώσιμο πυρομαχικό».

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ έβαλαν σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ στη λίστα με τις χώρες που χρησιμοποιούν παιδιά – στρατιώτες και ακολούθησε τον ίδιο δρόμο μία ημέρα μετά

και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υποκρισία από τις ΗΠΑ η ένταξη της Τουρκίας στη λίστα των χωρών που χρησιμοποιούν παιδιά-στρατιώτες», απάντησε η Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τη χρήση των παιδιών «ως αναλώσιμο πυρομαχικό», κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του «State Department» να εντάξει την Τουρκία στη λίστα των χωρών που ενεπλάκησαν την περσυνή χρονιά στη στρατολόγηση παιδιών.

{https://twitter.com/AlMonitor/status/1411018582708744195?s=20}

Η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον έρχεται σε μία περίοδο που οι Βρυξέλλες επιχειρούν να διατηρήσουν μια «θετική ατζέντα» έναντι της Άγκυρας. Παράλληλα διαπραγματεύονται την επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, με την Ελλάδα -κυριότερη ευρωπαϊκή χώρα υποδοχής των μεταναστευτικών ροών- να αναγνωρίζει πρόσφατα την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, τόνισε τη δέσμευση της ΕΕ να αποτρέψει «την στρατολόγηση παιδιών και το να χρησιμοποιούνται στη μάχη».

«Καταγράφουμε την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να προσθέσει την Τουρκία σε κατάλογο χωρών που εμπλέκονται στη χρήση παιδιών στρατιωτών, λόγω της υποστήριξης που παρέχει η Τουρκία σε ομάδα στη Συρία που χρησιμοποιεί παιδιά στρατιώτες, σύμφωνα με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο.

Προσέθεσε ότι «η χρήση των παιδιών ως αναλώσιμο πυρομαχικό είναι εντελώς απαράδεκτη» επισημαίνοντας: «Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στο να αποτρέψει την στρατολόγηση και τη χρήση παιδιών στη μάχη, να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους και να διασφαλίσει την επανένταξή τους».

Υπενθυμίζεται ότι σε «μαύρη λίστα» έβαλα και πάλι οι ΗΠΑ την Τουρκία, λίγους μόλις μήνες έπειτα από την προηγούμενη έκθεση «κόλαφο» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική χώρα. Αυτή τη φορά το «State Department» κατακεραυνώνει την Τουρκία και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στήριξη σε εξτρεμιστές, οι οποίοι οπλίζουν παιδιά. Είναι η πρώτη φορά που μία χώρα - σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ μπαίνει σε αυτή τη λίστα.

{https://twitter.com/Reuters/status/1410660769822294021?s=20}

Το «State Department», στην ετήσια έκθεση του για την Εμπορία Ανθρώπων (TIP) αναφέρει ότι η Τουρκία παρείχε «απτή στήριξη» στη μονάδα Σουλτάν Μουράντ στη Συρία, μια οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης την οποία υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό η Άγκυρα. Η Ουάσινγκτον ωστόσο λέει ότι η οργάνωση αυτή στρατολογεί και χρησιμοποιεί παιδιά-στρατιώτες.

Στέλεχος του «State Department» μιλώντας την Πέμπτη (01/07), σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε επίσης στη χρήση παιδιών-στρατιωτών στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα εργαστεί με την Άγκυρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα.

«Ως σημαντική περιφερειακή δύναμη και μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το ζήτημα, τη στρατολόγηση και χρήση παιδιών-στρατιωτών στη Συρία και τη Λιβύη», πρόσθεσε.

{https://twitter.com/SABCNews/status/1410771285874032643?s=20}

Άγκυρα: Υποκρισία από τις ΗΠΑ η ένταξη της Τουρκίας στη λίστα των χωρών που χρησιμοποιούν παιδιά-στρατιώτες

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα απέρριψε την Παρασκευή (02/07) την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προσθέσει την Τουρκία στη λίστα των χωρών που χρησιμοποίησαν πέρσι παιδιά-στρατιώτες, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «υποκριτική».

«Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα υποκρισίας και δύο μέτρων και δύο σταθμών, αφού οι ΗΠΑ βοηθούν ανοιχτά, παρέχουν οπλισμό στο PKK/YPG που στρατολογεί παιδιά δια της βίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία χαρακτηρίζει επίσης «γελοίο» ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται οι κουρδικές αντάρτικες οργανώσεις που πολεμούν εδώ και 40 χρόνια εναντίον της.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τη YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού, η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας) ως βασικό σύμμαχό τους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η YPG είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη (01/70) οι ΗΠΑ και την Παρασκευή (02/07) η ΕΕ ενέταξαν την Τουρκία στη λίστα των χωρών που εμπλέκονται στη στρατολόγηση και τη χρήση παιδιών-στρατιωτών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με έναν σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ.

{https://twitter.com/TRTWorldNow/status/1411038571809619973?s=20}

Οργή για τις δηλώσεις της πρώτης κυρίας της Τουρκίας: «Οι πολίτες να μειώσουν το φαγητό τους»

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να υλοποιήσει τα πολυδάπανα μεγαλόπνοα σχέδιά του, την ώρα που οι πολίτες της χώρας καλύπτουν με δυσκολία μέχρι και τις βασικές τους ανάγκες. Ακόμα πιο προκλητική είναι, όμως, η Πρώτη Κυρία της γείτονος, Εμινέ, η οποία κυνικά παροτρύνει τους πολίτες… απλώς να μειώσουν τις μερίδες του φαγητού τους.

Σύμφωνα με όσα ανεφέρε η «ΕΡΤ» την στιγμή που σύμφωνα με νέα έρευνα το 65% τοις εκατό των Τούρκων πολιτών θεωρούν αποτυχημένη την οικονομική πολιτική της Τουρκίας, και ενώ πολλοί δυσκολεύονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, οργή προκαλούν οι δηλώσεις της συζύγου του Τούρκου προέδρου που υποδείκνυε στους πολίτες πώς να κάνουν οικονομία.

«Ας φτιάξουμε μία λίστα πριν πάμε για ψώνια. Ας μειώσουμε τις μερίδες μας. Ας σταματήσουμε να μαζεύουμε τρόφιμα που ξέρουμε ότι θα χαλάσουν και ας παίρνουμε μόνο ό, τι χρειαζόμαστε», είπε η Εμινέ Ερντογάν

Η Εμινέ Ερντογάν έδωσε αυτές τις συμβουλές μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Γεωργίας, με τίτλο «Προστατέψτε το τραπέζι σας» και έφερε ως παράδειγμα τις χώρες τις Αφρικής, λέγοντας πως η Τουρκία δεν χρειάζεται να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Πολλοί πολίτες αντέδρασαν γελώντας…. Άλλοι με αγανάκτηση…

«Εμείς γυρνάμε από αγορά σε αγορά για να αγοράσουμε τρόφιμα. Νοικιάζω το σπίτι μου, έχω πάρει δάνειο, χρεώθηκα για να παντρευτώ, θέλω να κάνω παιδιά αλλά πώς θα τα ζήσω;» είπε κάτοικος του Ικονίου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως επιμένει με το μεγαλόπνοο σχέδιό του για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης που θα κοστίσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια και κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το σαμποτάρει σε κάθε ευκαιρία.

«Στη Συρία κάνανε πλάτες στους τρομοκράτες του YPD, στην Ανατολική Μεσόγειο έγιναν εκπρόσωποι στα επιχειρήματα των ελληνοκυπριων, στη Λιβύη πήραν το μέρος των πραξικοπηματιών του Χαφτάρ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος εφτασε μάλιστα στο σημείο να συλλάβει συγγενή του. Ο γαμπρός του αδελφού του Ερντογάν συνελήφθη για σχέσεις με την mafia, και στήριξη του αρχινονού Σεντάτ Πεκέρ. Στην πραγματικότητα είχε, ωστόσο, κατηγορήσει για διαφθορά και προδοσία του τουρκικού λαού το «ΑΚΡ» και εμμέσως τον ίδιο τον Ερντογάν.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα