Χάσατε το κινητό σας και δεν μπορείτε να το βρείτε; Μην ανησυχείτε, θα το βρει το ρομπότ

Τα ρομπότ μπορούν τώρα να μας βοηθούν να βρίσκουμε αντικείμενα που έχουμε χάσει, χάρη στη νέα «τεχνητή μνήμη».

Μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο του Waterloo ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να προγραμματίζουν ένα ρομπότ έτσι ώστε να βοηθούν άτομα με άνοια να βρίσκουν που είναι τα φάρμακά τους, τα γυαλιά τους, το τηλέφωνο και άλλα αντικείμενα που χρειάζονται και που δεν θυμούνται που τα έχουν αφήσει..

Και ενώ ο αρχικός στόχος είναι η παροχή βοήθειας σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, η συγκεκριμένη τεχνολογία

θα μπορούσε κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί ευρέως από οποιονδήποτε έχει ψάξει σε ψηλά και χαμηλά σημεία του χώρου του για να βρει κάτι που δεν θυμάται που το έχει τοποθετήσει.

«Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος αυτού είναι πραγματικά συναρπαστικός», σχολιάζει ο Δρ. Ali Ayub, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην ηλεκτρική και μηχανική υπολογιστών. Ένας χρήστης μπορεί να εμπλακεί με ένα εξατομικευμένο ρομπότ συντροφιάς το οποίο μπορεί να του προσφέρει μεγαλύτερη ανεξαρτησία».

Ο Ayub και τρεις συνάδελφοί του έχουν εντυπωσιαστεί από τα ταχέως αυξανόμενα ποσοστά των ατόμων που υποφέρουν από άνοια, μια κατάσταση που περιορίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας σύγχυση, απώλεια μνήμης και αναπηρία. Πολλά από αυτά τα άτομα ξεχνούν επανειλημμένα τη θέση των αντικειμένων που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, γεγονός που μειώνει την ποιότητα της ζωής τους και επιβαρύνει τους φροντιστές τους.

Οι μηχανικοί θεώρησαν ότι ένα ρομπότ συντροφιάς με δική του επεισοδιακή μνήμη θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι σε τέτοιες καταστάσεις. Έτσι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος τεχνητής μνήμης.

Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε με ένα φορητό ρομπότ χειριστή μάρκας Fetch, το οποίο διαθέτει κάμερα για να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο ανίχνευσης αντικειμένων, το προγραμμάτισαν να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί και να διατηρεί ένα αρχείο καταγραφής μνήμης συγκεκριμένων αντικειμένων που προβάλλονται στην κάμερά του. Με το ρομπότ ικανό να διακρίνει ένα αντικείμενο από ένα άλλο, μπορεί να καταγραφεί η ώρα και η ημερομηνία που τα αντικείμενα εισέρχονται ή εξέρχονται από το οπτικό του πεδίο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια γραφική διεπαφή για να μπορούν οι χρήστες να επιλέγουν αντικείμενα που χάνουν και ψάχνουν και, αφού πληκτρολογήσουν τα ονόματα των αντικειμένων, να τα βρίσκουν μέσω μιας εφαρμογής smartphone ή μέσω υπολογιστή. Μόλις συμβεί αυτό, το ρομπότ μπορεί να υποδείξει πότε και πού παρατήρησε κάποιος τελευταία φορά το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το σύστημα λειτουργεί με εξαιρετική ακρίβεια. Και ενώ ορισμένα άτομα με άνοια μπορεί να βρουν την τεχνολογία τρομακτική, ο Ayub είπε ότι οι φροντιστές θα μπορούσαν εύκολα να τη χρησιμοποιήσουν.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι ερευνητές θα διεξάγουν μελέτες με χρήστες χωρίς αναπηρία και μετά με χρήστες που υποφέρουν από άνοια.

Η μελέτη με τίτλο: Where is my phone? Towards developing an episodic memory model for companion robots to track users’ salient objects, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο 2023 ACM/IEEE International Conference on Human-Robot Interaction.

#ΚΙΝΗΤΟ_ΤΗΛΕΦΩΝΟ #ΡΟΜΠΟΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα