Χαμόγελα στους καταστηματάρχες του κέντρου με την Black Friday

Κάθε άλλο παρά μαύρη αποδείχθηκε η περασμένη Παρασκευή (24/11) για τους περισσότερους καταστηματάρχες του αθηναϊκού κέντρου, καθώς η Black Friday και οι προσφορές έφεραν στα μαγαζιά τον μεγαλύτερο αριθμό πελατών από κάθε άλλη μέρα του χρόνου

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η μια ημέρα εκπτώσεων

επεκτάθηκε φέτος σε τριήμερο ή ακόμα και σε ολόκληρη εβδομάδα, με αποτέλεσμα αφενός οι καταναλωτές να έχουν περισσότερο χρόνο για να ψωνίσουν στοχευμένα και ανάλογα με τις πραγματικές τους επιθυμίες κι αφετέρου να περιοριστούν οι συνωστισμοί της περσινής Black Friday.

Συνολικά, παρότι οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι επιχειρήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, οι οποίες επωφελήθηκαν και από τις διαδικτυακές αγορές, οι αλυσίδες με είδη ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ και κοσμήματα προσέλκυσαν μεγάλη μερίδα καταναλωτών, μολονότι οι εκπτώσεις και προσφορές τους δεν έφτασαν στα ύψη των πρώτων. Οι καταναλωτές προτίμησαν να αγοράσουν κυρίως τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά και πολλά κόμικ και παιδικά παιχνίδια. Στον «χορό» των προσφορών μπήκαν φέτος ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, ακόμα και σούπερ μάρκετ.

Βάσει της κλαδικής ανάλυσης, οι επιχειρήσεις ένδυσης/υπόδησης εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής τόσο φέτος, όσο και το 2016. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις οικιακού εξοπλισμού (έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές κτλ), ενώ ο κλάδος των επιμορφωτικών ειδών και ειδών ψυχαγωγίας (βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια κτλ) καταγράφει ισχνό ποσοστό συμμετοχής. Στις συνοικιακές εμπορικές αγορές αναφέρθηκε ότι η προωθητική αυτή ενέργεια αντιμετωπίζεται με αρκετές επιφυλάξεις, καθώς οι σχέσεις με τους πελάτες είναι πιο προσωπικές, με συνέπεια η πρακτική να μην μπορεί να λειτουργήσει μόνο για την εν λόγω ημέρα. Η συγκεκριμένη παράμετρος σε συνδυασμό με το χαμηλό περιθώριο κέρδους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έναντι των μεγάλων αλυσίδων, αποτελούν σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες στη γενικότερη αποδοχή και εφαρμογή του θεσμού.

Σε κάθε περίπτωση, φέτος συμμετείχαν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις στη «Μαύρη Παρασκευή» σε σχέση με το 2016. Κι αυτό, παρότι μόλις ο ένας στους τρεις επιχειρηματίες λιανικού εμπορίου γνώριζε ότι η ημέρα διεξαγωγής της ήταν η Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Όπως παρατηρεί και η ΕΣΕΕ, με βάση την περσινή εμπειρία, η εν λόγω προωθητική ενέργεια στην ουσία επίσπευσε τις χριστουγεννιάτικες αγορές των καταναλωτών, συρρικνώνοντας τον εορταστικό τζίρο των Χριστουγέννων σε σημαντικό βαθμό. Τόσο πέρσι όσο και φέτος, αρκετοί έσπευσαν να αγοράσουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα ενόψει εορτών ή προϊόντα που εποφθαλμιούσαν εδώ και καιρό, αλλά περίμεναν μια έκπτωση έστω και 20% για να αποφασίσουν να προχωρήσουν.

Πάντως, δεν ήταν και λίγοι οι επίδοξοι καταναλωτές που πήγαν, είδαν και απήλθαν από τα καταστήματα απαγοητευμένοι και με άδεια χέρια, έχοντας στο μυαλό τους εκπτώσεις από 70% και άνω σε μια πληθώρα ακριβών ειδών (τηλεοράσεις, κονσόλες, υπολογιστές) και τις οποίες ποτέ και πουθενά δεν βρήκαν. Για όσους ειδικά δεν υπάρχει μεγαλύτερη ταλαιπωρία από την αναμονή στα ταμεία, η επερχόμενη «Cyber Week» μπορεί να αποτελέσει μια λύση για φθηνές αγορές. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, η πέμπτη «Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2017» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και φέτος θα διαρκέσει από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Περισσότερα από 250 ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα αναμένεται να συμμετάσχουν, παρέχοντας ελκυστικές προσφορές προς το καταναλωτικό κοινό, πιθανότατα τις τελευταίες του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα