Ανοίγματα Τσίπρα σε Αριστερά και Κεντροδεξιά, «διλήμματα» και «προειδοποιήσεις» στα άλλα προοδευτικά κόμματα

Μία Κεντρική Επιτροπή με αρκετές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η στήριξη του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά για τον δήμο της Αθήνας, η συμμετοχή του Ευάγγελου Αντώναρου στη λίστα υποψηφίων της Ανατολικής Αττικής για τις βουλευτικές εκλογές,

η στήριξη του νυν δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, η αποχώρηση της νυν βουλευτή του κόμματος Ειρήνης Αγαθοπούλου από τα ψηφοδέλτια του Κιλκίς.

Απομένουν 4 – 5 σημαντικές εκπλήξεις

Γενικά, ως προς τα ψηφοδέλτια (ανανεωμένα κατά 50% και με συμμετοχή γυναικών επίσης στο 50%), πλέον απομένουν περίπου 35 ονόματα για να κλείσουν, από τα οποία γύρω στα 4 – 5 θεωρούνται αρκετά σημαντικά, όπως ανέφεραν στο «Dnews» αρμόδια στελέχη του κόμματος. Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής ενέκρινε το πρόγραμμα διακυβέρνησης, για την «έκδοση» του οποίου απομένουν ορισμένες προθήκες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χθεσινή συζήτησης, καθώς και η δημιουργία μιας σύνοψης 3.000 λέξεων (πιο ευρείας χρήσης στην προεκλογική περίοδο), η οποία ανατέθηκε στους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Σε φουλ λειτουργία έως τη Μεγ. Τετάρτη

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα σταματήσει την προεκλογική εκστρατεία πριν τη μεγάλη Πέμπτη. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τροπολογία για την απόσυρση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και ο πρόεδρος του κόμματος θα μιλήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΤΑΡ, την Τρίτη το μεσημέρι αναμένεται να τοποθετηθεί στη βουλή και να πραγματοποιήσει ανοιχτή περιοδεία στο Ίλιον, ενώ για την Τετάρτη επίσης σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει κάποια περιοδεία.

Τα μηνύματα Τσίπρα προς κοινωνία και προοδευτικές δυνάμεις

Πάντως, αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή, από την οποία προκύπτουν αρκετά μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις.

- Το δίλημμα προς τους πολίτες, το οποίο θέτει σταδιακά όλο και πιο έντονα, ότι «η ΝΔ θα ηττηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κερδίσει αυτές τις εκλογές».

- Η εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τις τελευταίες μέρες, πράγματι, «το όχι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετουσιώνεται σε ναι στην αλλαγή, ναι στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας», δηλαδή σε ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ.

- Η έμφαση για μία ακόμη φορά στο πρόγραμμα, η οποία υπογραμμίστηκε με τη φράση «οι πολίτες διψάνε για να ακούσουν λύσεις στα προβλήματά τους, όχι διαπιστώσεις», καθώς ήδη «όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του». Αυτό αντικατοπτρίζει την κατανόηση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου ότι για να κερδίσει δεν αρκεί μόνο η αρνητική ψήφος στον νυν πρωθυπουργό.

- Το επιχείρημα ότι ένα πολυκομματικό σχήμα συνεργασίας θα είναι πιο ισχυρό, καθώς θα πρόκειται για μια κυβέρνηση «μακράς πνοής, που θα διαθέτει μια πρωτοφανή σε έκταση λαϊκή στήριξη».

- Η προειποποίηση προς τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου ότι αν «διαμορφωθούν όχι μόνο πολιτικά, ηθικά, αλλά και σε επίπεδο αριθμών οι συνθήκες που θα δίνουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων, ποια ηγεσία, ποιου δημοκρατικού κόμματος θα είναι αυτή που θ’ αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη θέληση;» και να «επωμιστεί το κόστος για τη χώρα, αλλά και το κόστος για την ίδια, μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η ΝΔ, αλλά που σίγουρα δεν θα είναι θετικές για τον ελληνικό λαό;».

- Σχετικό με το προηγούμενο είναι και η επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα, στην συνέντευξη του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν εξαιρεί κανέναν, πέραν της Ν.Δ., του κ. Βελόπουλου και φυσικά της Ακροδεξιάς», δηλαδή ούτε το Μέρα 25 ούτε το ΚΚΕ.

- Η επίθεση στη ΝΔ ότι προσπαθεί «να θολώσει τα νερά και να διαδώσει την άποψη ότι όλοι είμαστε ίδιοι», προκειμένου «να οδηγήσει στην απάθεια και την αποχή, κυρίως τους νέους ανθρώπους», οι οποίοι αν πάνε στην κάλπη δεν θα αφήσουν «καμία πιθανότητα να διασωθεί το καθεστώς που σήμερα μας κυβερνά».

- Το αφήγημα ότι αν αναλάβει ξανά της ευθύνη της διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή «δεν είναι η δεύτερη ευκαιρία, είναι η πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε υπό κανονικές συνθήκες, χωρίς μνημόνια και τρόικα πάνω από το κεφάλι μας».

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΑΡΙΣΤΕΡΑ #ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανοίγματα Τσίπρα, Αριστερά, Κεντροδεξιά,anoigmata tsipra, aristera, kentrodexia