«Αν αυτό συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει», προειδοποίηση Νουριέλ Ρουμπινί για τις άκαρπες συζητήσεις χρέους των ΗΠΑ

Καμπανάκια Ρουμπινί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Κίνδυνος κατάρρευσης των αγορών εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Τι θα συμβεί εάν δεν έχει ρευστότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να τραβήξουν σε μάκρος, ενώ η αποτυχία να

συμφωνηθεί ένα ανώτατο όριο χρέους ενδέχεται να πλήξει τις αγορές και να βλάψει την εμπιστοσύνη στο δολάριο μακροπρόθεσμα.

«Μπορεί να φτάσουν στο παρά πέντε για να υπάρξει συμφωνία», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Ή είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Αν αυτό συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει», προειδοποίησε προκαλώντας ανησυχία. Οι συνομιλίες για το όριο του χρέους στην Ουάσινγκτον έχουν περιέλθει σε νέο αδιέξοδο με τους διαπραγματευτές να απέχουν πολύ μεταξύ τους σε βασικά ζητήματα, ιδίως στις περικοπές δαπανών που απαιτούν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς ο χρόνος στενεύει για την αποτροπή μιας ιστορικής χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικανοί κλιμάκωσαν τις κατηγορίες τους για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ ένας σύμβουλος των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι απρόθυμο να συμβιβαστεί σε ένα ευρύ φάσμα επίμαχων σημείων, απειλώντας τις νομοθετικές προοπτικές μιας συμφωνίας.

Η αντιπαράθεση στην Ουάσινγκτον συνεχίζει να επηρεάζει τις χρηματιστηριακές αγορές. Εάν υπάρξει χρεοκοπία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να ρίξει τις ΗΠΑ σε ύφεση, με εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας και άλλες οικονομικές συνέπειες που θα διαχυθούν στο επόμενο εκλογικό έτος.

Το υπουργείο Οικονομικών κινδυνεύει «να μην έχει ρευστότητα για να πληρώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια», υπογραμμίζει η Νάνσι Βάντεν Χούτεν, οικονομολόγος του Oxford Economics. Και «οι επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την κυβέρνηση επίσης δεν θα πληρώνονται πια», προσθέτει ο Γκρέγκορι Ντάκο, επικεφαλής οικονομολόγος του EY Parthenon.

Εξάλλου «αν πέσουν τα χρηματιστήρια, θα πληγούν οι αποταμιεύσεις των ανθρώπων και οι αποταμιεύσεις για τη συνταξιοδότηση», επισημαίνει ο Νέιθαν Σιτς, επικεφαλής οικονομολόγος στην τράπεζα Citigroup.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους και προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν τη νομισματική πολιτική σφιχτή ενόψει των κινδύνων πληθωρισμού.

«Η ιστορία μας λέει ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν κοντά στην χρεοκοπία, αλλά την 11η ώρα το ζήτημα θα επιλυθεί», δήλωσε η διευθύντρια του Ταμείου στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα την Τετάρτη. «Και έχω την πεποίθηση ότι θα το ξανακάνουν», συμπλήρωσε.

#ΗΠΑ #ΧΡΕΟΣ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ #ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ #ΤΖΟ_ΜΠΑΙΝΤΕΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Νουριέλ Ρουμπινί, ΗΠΑ,nouriel roubini, ipa