Αισιοδοξία Τσίπρα για επίλυση του Σκοπιανού - Μάχη στο εσωτερικό για την δεδηλωμένη

Στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής της χώρας έχει μπεί για τα καλά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Οι πολιτικές δυνάμεις βλέπουν να ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για διευθέτηση του ζητήματος.

Εσωτερική αντιπαράθεση έφερε όμως η διαφωνία του προέδρου των ΑνΕλ Πάνου Καμμένου για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», με την αξιωματική αντιπολίτευση να εξακολουθεί να θέτει ζήτημα δεδηλωμένης.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,

σε συνέντευξη στον «RealFm», δήλωσε αισιόδοξος για την επίλυση του θέματος. «Μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε και πρόσθεσε ότι στον βαθμό που υπάρχει πράγματι από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα, αν και όπως είπε, «μένει να τα δούμε», μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου.

Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της χώρας του να εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, το τρέχον εξάμηνο, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την ιδιωτική επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αποκάλυψε ότι είχε κατά την διάρκεια της παραμονής του στην πόλη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά.

«Έχουμε δημιουργήσει μια φιλική ατμόσφαιρα και τις προϋποθέσεις το 1ο εξάμηνο του 2018 και ουσιαστικά με τον σωστό τρόπο να προχωρήσουμε στην επίλυση του προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Είχα τηλεφωνικές συνομιλίες κατά την επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Εξωτερικών και τον Αλ. Τσίπρα, πρέπει να καταλάβετε πως δεν είναι εύκολο και για την ελληνική πλευρά». «Αλλά με φιλική συμπεριφορά μπορούμε να πάρουμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», υποστήριξε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση, αλλά γι ‘αυτό, φυσικά, είναι απαραίτητη και η ετοιμότητα από την άλλη πλευρά» σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ακριβώς γι’ αυτό αποφάσισε να περάσει στη Θεσσαλονίκη τις γιορτές για το νέο έτος, με σκοπό να στείλει και ένα μήνυμα ότι οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να ανοίγουν τις κλειστές θύρες, προκειμένου οι πολίτες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους και να εγκαταλειφθούν οι προκαταλήψεις.

«Η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη του στον realfm. «Στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων. Αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος εμμέσως στις διαφωνίες του Πάνου Καμμένου. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση και χαρακτήρισε ως «γελοίο» το αίτημα της ΝΔ για παραίτηση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από την ιστορία του» και να μην «κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε».

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης επέμεινε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ούτε ως γεωργαφικό προσδιορισμό. Μάλιστα, χαρακτήρισε «πλειοψηφία μειοδοσίας» όσους βουλευτές ψηφίσουν ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ΑΝΕΛ θα σεβαστούν την πλειοψηφία. Όπως χαρακτηριστικά είπε «εμείς θα σεβαστούμε την αρχή της πλειοψηφίας εάν η πλειοψηφία μειοδοτήσει για τα εθνικά συμφέροντα».

Η ΝΔ πάντως επιμένει να εγείρει ζήτημα δεδηλωμένης, με αφορμή τις διαφωνίες του κυβερνητικού εταίρου. Διαμηνύει ότι η ενιαία κυβερνητική είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση στη Βουλή ή τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Να καταθέσει η κυβέρνηση ενιαία πρόταση ζήτησε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και πρόσθεσε ότι αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα. «Δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε να διευκολύνουμε την κυβέρνηση, εάν οι δύο εταίροι της έχουν διαφορετική θέση», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Επανέλαβε ότι η θέση της ΝΔ είναι εκείνη που εκφράστηκε στο Βουκουρέστι το 2008: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα