Αυξήθηκαν οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, (ΕΛΕΑΝΑ) για θέματα, κυρίως, ψυχικής υγείας και ζητήματα ιατρικής φροντίδας.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΑΝΑ, κατά 33% αυξήθηκαν οι κλήσεις το 2017, σε σχέση με το 2016. Τα θέματα ψυχικής υγείας (καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις) ήταν το αποκλειστικό θέμα του 38% των κλήσεων. Παράλληλα, το 22% των κλήσεων σχετίζονταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ), το 11% με εργασιακά και

ασφαλιστικά ζητήματα, όπως η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας ή η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας και, τέλος, το 29% με ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία του συλλόγου.

Από το σύνολο των καλούντων, το 23% αφορούσε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, το 6% αφορούσε άτομα με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, το 5% άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, το 4% με ψωριασική αρθρίτιδα, το 3% με νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, ενώ από 2% ακολούθησαν το σύνδρομο Sjogren, η ινομυαλγία, η οστεοαρθρίτιδα και το σκληρόδερμα. Οι κλήσεις που αφορούσαν άτομα με άλλα ρευματικά νοσήματα άγγιζαν το 7%, ενώ χωρίς διάγνωση το 9% και με πολλαπλή διάγνωση το 3%.

Η γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 16:00), τα οποία απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένο ψυχολόγο.

Ο χαρακτήρας της γραμμής είναι κυρίως υποστηρικτικός και συμβουλευτικός σε θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας ατόμων που πάσχουν από χρόνια ρευματικά νοσήματα. Εκδηλώσεις άγχους και κατάθλιψης, δυσκολίες στη διαχείριση του νοσήματος (τήρηση του θεραπευτικού σχήματος, επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας, προσαρμογή του τρόπου ζωής, διαχείριση του πόνου), αλλά και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές) είναι τα συχνότερα ζητήματα που κινητοποιούν τα άτομα να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή υποστήριξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα