«Μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Χειροτερεύουν τα δημοσιονομικά των ασφαλιστικών ταμείων σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλης.

Με βάση την έκθεση του Γραφείου για τα δημοσιονομικά στοιχεία Ιανουαρίου- Οκτωβρίου, αν και φαίνεται βελτιωμένο κατά 1.283 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικης κυβερνησης σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του προηγούμενου έτους, η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης ο κρατικός προϋπολογισμός

παρουσιάζει αυξημένο ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά 199 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση.

« Στην πλευρά των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 856 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 357 εκατ. Ευρώ. Αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 1040 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «μη φορολογικά έκτακτα έσοδα» διευκρινίζει χαρακτηριστικά η έκθεση. Αντίθετα, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 563 εκατ. Ευρώ και αυξημένες δαπανες κατά 973 εκατ. Ευρώ, με συνέπεια την επιδείνωση του ταμειακού πρωτογενούς πλεονάσματος τους κατά 411 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. «Η αύξηση των εσόδων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 508 εκατ. Ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017» αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά τις δαπάνες παρατηρείται αύξηση κατά 359 εκατ. ευρώ η οποία αποδίδεται στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 624 εκατ. Ευρώ. Οι δαπάνες για τόκους εμφανίζονται μειωμένες κατά 376 μ εκατ. ευρώ και οι δαπάνες ΠΔΕ αυξημένες κατά 111 εκατ. Ευρώ. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 541 εκατ. Ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 407 εκατ. Ευρώ με συνέπεια το πρωτογενές πλεόνασμα τους να είναι αυξημένο κατά 133 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση.

« Η αύξηση των εσόδων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλεται κυρίως στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 455 εκατ. Ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017» τονίζει η έκθεση. Τέλος, η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της κυβέρνησης κατα 700 εκατ. ευρώ το δεκάμηνο του 2018 έναντι μικρότερες μείωσης κατά 638 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε ευνοϊκή επίπτωση στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα