Αυστρία: Μειωμένος ο αριθμός αιτήσεων ασύλου το 2017

Αισθητή μείωση παρουσίασε εφέτος ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία, ο οποίος μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου ανήλθε σε 19.000 έναντι των 40.000 αιτήσεων που είχαν γίνει δεκτές στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2016 για τη σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο στη χώρα έχουν άνθρωποι από τη Συρία, σε ποσοστό 90%, ενώ κατά το ήμισυ μικρότερες είναι οι πιθανότητες χορήγησης ασύλου σε ανθρώπους προερχόμενους από το Αφγανιστάν.

Όπως ανέφερε

το μεσημέρι εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή «τρέχουν» συνολικά 35.000 διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων σε πρώτο βαθμό, με πολλές χιλιάδες από αυτές να αφορούν προηγούμενες χρονιές.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ανακοινώσει τον χρόνο που απαιτείται για την εξέταση της αίτησης και την έκδοση απόφασης ως προς την αποδοχή ή την απόρριψή της, ωστόσο ο χρόνος ανερχόταν το 2016 κατά μέσο όρο σε εννέα μήνες.

Από τα τελευταία επίσημα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών διαπιστώνεται ότι μέσα στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος), ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν στην Αυστρία μειώθηκε σχεδόν στο μισό, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2016.

Συγκεκριμένα, ενώ πέρυσι οι σχετικές αιτήσεις είχαν ανέλθει σε 37.256, εφέτος έως την 30η Σεπτεμβρίου υποβλήθηκαν συνολικά «μόνον» 21.130 αιτήσεις για άσυλο, που σημαίνει μία μείωση κατά 43,3%, και αυτό παρά το γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2017 είχαν αυξηθεί οι αφίξεις προσφύγων στη γειτονική Ιταλία μέσω της αποκαλούμενης «Διαδρομής της Μεσογείου».

Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός και οι αριθμοί αυτοί προβληθούν έως το τέλος της χρονιάς, τότε ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία μέσα στο 2017 θα είναι αισθητά χαμηλότερος από την προηγούμενη χρονιά κατά την οποία είχε ανέλθει στις 42.073 και το 2015 στις 90.000. Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα