New York Times: «Η Ελλάδα πιάστηκε επ' αυτοφώρω να εγκαταλείπει μετανάστες στη θάλασσα», δημοσίευσαν βίντεο - ντοκουμέντο

Οι ελληνικές Αρχές παραβιάζουν το διεθνές κι ευρωπαϊκό δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο αιτούντες άσυλο σύμφωνα με πληροφορίες και βίντεο που δημοσιεύει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Για επαναπροώθηση προσφύγων κατηγορεί την Ελλάδα δημοσίευμα των New York Times παραθέτοντας φωτογραφικό

υλικό και βίντεο.

Οπως σημειώνεται, το σχετικό ρεπορτάζ των ΝΥΤ βασίστηκε σε στοιχεία που προέκυψαν από έναν ακτιβιστή, με την εφημερίδα ωστόσο να επαληθεύει και να επιβεβαιώνει το εν λόγω βίντεο, παίρνοντας μεταξύ άλλων συνέντευξη από 11 αιτούντες άσυλο - από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία - που εντοπίστηκαν σε κέντρο κράτησης στη Σμύρνη στις τουρκικές ακτές.

Πολλοί φορούσαν ακόμη τα ίδια ρούχα με εκείνα στο βίντεο κι έδωσαν λεπτομερείς περιγραφές για το τι τους συνέβη - πληροφορίες που ταιριάζουν με τα γεγονότα στο βίντεο (και μάλιστα χωρίς να τους έχουν δείξει νωρίτερα το υλικό).

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό. Στο παρελθόν έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε καταγγελία για κακομεταχείριση των αιτούντων άσυλο.

Οι New York Times υποστηρίζουν πως έδειξαν το βίντεο σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Με γραπτό σχόλιό του, το σώμα εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες, διευκρινίζοντας πως - αν και δεν έχει επαληθευτεί η γνησιότητα του βίντεο - θα υπάρξει επικοινωνία με την ελληνικές Αρχές.

Τι δείχνει το βίντεο που δημοσιεύει το αμερικανικό ΜΜΕ

Το βίντεο καταγράφηκε στη Λέσβο την 11η Απριλίου από εργαζόμενο σε προσφυγική δομή που είναι αυστριακής υπηκοότητας. Σε αυτό αποτυπώνεται κακοποίηση προσφύγων, καθώς και παραβίαση κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Όλα ξεκινούν με ένα λευκό βαν χωρίς σήμανση που αποβιβάζει σε απόμερο σημείο παραλίας της νότιας Λέσβου 12 άτομα - αρκετά από τα οποία παιδιά - υπό την επίβλεψη τριών ατόμων. Πρόκειται για πρόσφυγες που είχαν φτάσει μία ημέρα πριν σε ελληνικό έδαφος και είχαν διανυκτερεύσει κρυμμένοι σε θάμνους, μέχρι που εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από κουκουλοφόρους, όπως κατήγγειλαν αργότερα. Είχαν ξεκινήσει από την Σομαλία και τις περιοχές που ελέγχει η Αλ Σαμπάμπ, ισλαμιστική ένοπλη ομάδα που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.

Στη συνέχεια από το βαν αποβιβάζονται σε μικρή ξύλινη προβλήτα όπου περιμένουν δύο άτομα με τα πρόσωπα καλυμμένα σε ένα φουσκωτό ταχύπλοο. Οδηγούν τους πρόσφυγες στο ταχύπλοο και ανοίγονται στη θάλασσα. Όπως γράφουν οι New York Times, για τον απλό παρατηρητή, από μακριά μοιάζουν σαν τουρίστες που απολαμβάνουν το Αιγαίο.

Τρία λεπτά αργότερα, το φουσκωτό προσεγγίζει το σκάφος 617 της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι πρόσφυγες επιβιβάζονται στο σκάφος της Ακτοφυλακής και οδηγούνται στην πρύμη. Εκεί, τους επιτηρούν έξι άτομα χωρίς καλυμμένα πρόσωπα που φαίνεται να φορούν την τυπική σκούρα μπλε στολή του πληρώματος.

Στη συνέχεια, το σκάφος της Ακτοφυλακής πλέει νότια προς την Τουρκία. Κοντά στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιβιβάζει τους πρόσφυγες σε φουσκωτή λέμβο χωρίς κινητήρα και φαίνεται να τους αφήνει πίσω, εγκαταλείποντάς τους στο έλεος των ρευμάτων, του ανέμου και των κυμάτων.

Περίπου μία ώρα μετά, δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής εντόπισαν και συνέλεξαν τους πρόσφυγες. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά συνηθίζει να ειδοποιεί την άλλη πλευρά με fax. Σημειώνεται πως λίγο αργότερα από την Τουρκία ανακοινώθηκε η διάσωση 12 ατόμων μετά από ελληνική επαναπροώθηση απέναντι από την Λέσβο.

#New_York_Times #ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ #PUSHBACKS #ΑΙΓΑΙΟ #ΒΙΝΤΕΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα