Η αστυνομία στα πανεπιστήμια φέρνει σκληρή μάχη Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διήμερο η αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά τις αλλαγές και την φύλαξη των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το παρών θα δώσουν – σύμφωνα με πληροφορίες- τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το νομοσχέδιο θεωρείται «πεδίον δόξης λαμπρόν», ώστε να αναδειχθούν οι ιδεολογικές διαφορές κυβέρνησης και αξιωματικής

αντιπολίτευσης στο μείζον θέμα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, στον απόηχο και των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας που προκαλεί νέα αναταραχή στα κόμματα.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε την πρώτη ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 να προαναγγέλλουν καταψήφιση του νόμου και να εστιάζουν την κριτική τους, εκτός από την φύλαξη των ιδρυμάτων, στην καθιέρωση βάσης εισαγωγής και στο όριο διάρκειας φοίτησης και τη Νίκη Κεραμέως να σημειώνει ότι άλλο «αυτοδιοίκητο και άλλο αυτονομία». Όσον αφορά στη διάρκεια φοίτησης και στο όριο που εισάγεται η υπουργός τόνισε πως κάθε εκπαιδευτική διαδικασία «έχει αρχή, μέση και τέλος» και έφερε ως παράδειγμα ξένα πανεπιστήμια που, όπως είπε, δεν έχουν φοιτητές για 20 ή και 30 χρόνια.

Την ένταση στο πολιτικό κλίμα πυροδότησαν στην πρώτη συνεδρίαση και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το σκληρό lockdown που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα στην Αττική, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει σε πάγωμα της διαδικασίας, προκειμένου η συζήτηση να γίνει σε ουδέτερο κλίμα και με ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια, ώστε να είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν σε ομαλότερο κλίμα τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο, με σημείο αιχμής την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Εξάλλου, το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε και νέο γύρο αντιπαράθεσης, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια. “Να λάβει υπόψη το Προεδρείο της Βουλής τη νέα εξέλιξη για το γενικό απαγορευτικό και να ξανασκεφθεί τη στάση του» ζήτησε από τον Κώστα Τασούλα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κάνοντας λόγο για διχαστικό κλίμα από πλευράς ΝΔ. Για παραδοχή της κυβερνητικής ανικανότητας έκανε λόγο από πλευράς Ελληνικής Λύσης ο εισηγητής της Κωνσταντίνος Χήτας και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για «πάγωμα» της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, αφού οι πολίτες για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν.

Τα αίματα άναψαν περαιτέρω με αφορμή την καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Κέλλα ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι κ. Βασιλικός και Κουράκης που υπέγραψαν την ανακοίνωση υπέρ του Κουφοντίνα είναι «προφανώς οι ίδιοι που υποκινούν τους μπαχαλάκηδες γνωστούς -αγνώστους που επιτέθηκαν στο πολιτικό του γραφείο το περασμένο Σάββατο» με το Νίκο Φίλη να εξανίσταται και να φωνάζει όρθιος εκτός μικροφώνου, απαιτώντας να πάρει εκ νέου το λόγο..

Τα βέλη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκαν και προς τον Ζ Αντιπρόεδρο της Βουλής Απόστολο Αβδέλα που δεν του έδινε το λόγο με τον κ Φίλη να διερωτάται « Εσείς είστε πρόεδρος; τι κάνετε εδώ πέρα» και τον βουλευτή και προεδρεύοντα της Ελληνικής Λύσης να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα και να απαντά «δεν είμαι τροχονόμος εδώ μέσα. Καθίστε κάτω. Για ηρεμήστε…»

Keywords
Τυχαία Θέματα