Ξεκίνησε ο Τραμπ: Άνω - κάτω η NAFTA και εκτός TTP οι ΗΠΑ


Σε ένα καινούργιο, τελείως διαφορετικό «αστερισμό» στο θέμα των διεθνών εμπορικών συμφωνιών μπαίνουν οι ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλτ Τραμπ υπέγραψε σήμερα την εκτελεστική εντολή για αλλαγή στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), την οποία οι ΗΠΑ υπέγραψαν το 1994.

Ακόμα, ο Τραμπ αναμένεται ακόμη να υπογράψει μια εκτελεστική εντολή με την οποία θα ανακοινώνει την πρόθεσή του να αποχωρήσει

από την Trans-Pacific Partnership (TPP), μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και 11 άλλων χωρών της περιοχής του ειρηνικού (Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ).

Θα κινηθεί δε ταυτόχρονα για να ξεκινήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με τα μέλη της ΤΡΡ ξεχωριστά. Οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει την TPP, που στοχεύει στη βελτίωση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των συνεργαζομένων χωρών του TPP, την προώθηση της καινοτομίας, της οικονομικής βελτίωσης και ανάπτυξης, και την υποστήριξη της δημιουργίας και διατήρησης θέσεων εργασίας. Οι υποστηρικτές αυτής της συνθήκης ανησυχούν γιατί πιστεύουν ότι με την εγκατάλειψή της θα ισχυροποιηθεί η θέση της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού, εις βάρος των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι η NAFTA είναι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ του Μεξικού, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Καναδά, με την οποία αφαιρέθηκε η φορολόγηση μεταξύ των εξαγόμενων εμπορικών προϊόντων των ΗΠΑ του Καναδά και του Μεξικού, με αποτέλεσμα το Μεξικό να αγοράζει περισσότερα προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα