"Ξαναχτυπά" το ΔΝΤ για χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα


To μπαλάκι στους Ευρωπαίους πετά το ΔΝΤ για συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, ενώ παράλληλα επαναφέρει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ – Sean Hagan, Γενικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Νομικού Τμήματος, Maurice Obstfeld, Οικονομικός Σύμβουλος και διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Poul M. Thomsen, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος – υπογραμμίζουν

πως ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση των μη βιώσιμων κρατικών χρεών είναι κάποια ελάφρυνση σε συνδυασμό με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής.

Τα στελέχη του Ταμείου προειδοποιούν ότι με το να προσποιούμαστε "ότι χρέη που δεν μπορούν να αποπληρωθούν θα εξοφληθούν υποσκάπτουμε την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών προσαρμογής του οφειλέτη".

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι κάνουν διαχωρισμό μεταξύ "πρωτογενών πλεονασμάτων που βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με το πέρασμα του χρόνου" και πλεονασμάτων σε επίπεδα "που θα διαταράξουν την οικονομία τόσο σοβαρά που τα φορολογικά έσοδα στην πραγματικότητα υποχωρούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι εγκαταλείπονται".

Keywords
Τυχαία Θέματα