Βάζει "φωτιά" στη γεωπολιτική σκακιέρα ο Ερντογάν


Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν μέρα με τη μέρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το Κυπριακό να παραμένει στο επίκεντρο, την ΕΕ να επιχειρεί να.. τραβήξει το αυτί του Ερντογάν για τις διώξεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος και τον Σουλτάνο να "δείχνει τα δόντια του" προς την μεριά της Αθήνας και όχι μόνο.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία- εξέλιξη που προφανώς απαίτησε από τον Ακιντζί ο Ερντογάν- Αλέξης Τσίπρας

και Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται οτι θα συναντηθούν. Αν και το Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης γνωστοποίησε οτι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση, το τετ- α-τετ, εφόσον υπάρξει, θα λάβει χώρα στις 4 Δεκεμβρίου, επί.. ουδέτερου εδάφους, στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχει στη Σύνοδο της UNESCO, μαζί με άλλους Eυρωπαίους ηγέτες, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Και προβλέπεται το Αμπού Ντάμπι να γίνει.. Τέξας. Ο Ερντογάν είναι έξαλλος μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ. Η απόφαση ελήφθη την ώρα που ο Ερντογάν κάνει επίδειξη δύναμης εσωτερικής και όχι μόνο, κατανάλωσης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού. Διώξεις, συλλήψεις και καταστολή των ελευθεριών είναι το σκηνικό που συνθέτει την κατάσταση στην Τουρκία και ώθησε τους ευρωπαίους στην απόφαση αυτή, χωρίς όμως να λάβουν υπόψιν τους το Κυπριακό, αλλά και το προσφυγικό.

Οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία για το Κυπριακό κατέρρευσαν και ο Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος να κάνει οτιδήποτε για να ξεκινήσουν και πάλι. Ωστόσο, οι αποφάσεις είναι στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει οτιδήποτε ως μοχλό πίεσης προς τους ευρωπαίους. Το τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στον Ερντογάν προκειμένου να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος είναι άγνωστο, αλλά μάλλον δεν θα βρει ευήκοα ώτα. Και φυσικά, την ίδια ώρα, το ζήτημα προσφυγικό παραμένει ανοιχτό. Κανείς δεν εγγυάται πως ως αντίποινα ο Ερντογάν δεν θα ανοίξει τα σύνορα του για να περάσουν μαζικά στην Ελλάδα μυριάδες πρόσφυγες, για να προστεθούν σε αυτούς που ήδη γεμίζουν τα hotspots, όντας εξοργισμένοι που απλώς παραμένουν εδώ, χωρίς δικαίωμα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Άγκυρας γίνεται κάθε μέρα. Προχθές ο Ερντογάν ζητούσε να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης και χθες, σύμβουλος του πρότεινε την προσάρτηση της υπόλοιπης Κύπρου.

Τα προβλήματα με την Τουρκία φέρεται να προέβλεψε και ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Φημολογείται ότι κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Ομπάμα προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα για τα.. επικείμενα παρατράγουδα. Άλλωστε, θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ- Τουρκίας, ο Ομπάμα δεν επισκέφθηκε και τη γειτονική χώρα, βρισκόμενος στην περιοχή.

Η ιστορία θα επαναληφθεί(;)

Κατά την προσφιλή τους τακτική, οι τούρκοι πρόεδροι, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας τους, προκαλούν κάποιου είδους κρίση στο Αιγαίο.

Έτσι ξεκίνησε και η κρίση στα Ίμια. Η Τουρκία από τον Σεπτέμβριο του 1995 ήταν σε πολιτική κρίση. Οι εκλογές είχαν αναδείξει πρώτο το κόμμα της Ευημερίας του Ν. Ερμπακάν, ο οποίος αναζητούσε συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση και η Τανσού Τσιλέρ λειτουργούσε σαν υπηρεσιακή Πρωθυπουργός. Το Τουρκικό κατεστημένο όμως επιθυμούσε να παραμείνει η Τσιλέρ.

Από την άλλη, στην Ελλάδα, στις αρχές Ιανουαρίου ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και εξελέγη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, ενώ έπρεπε να δοθεί ακολούθως ψήφος εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Η Ελλάδα, λοιπόν, ήταν σε πολιτικό αναβρασμό και οι Τούρκοι άρπαξαν την ευκαιρία. Προκάλεσαν την κρίση στα Ίμια.

Τότε, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Ευρώπη έλαμψε δια της απουσίας της από το πλευρό της Ελλάδας. Ελπίδα είναι αυτή τη φορά να μην φτάσουν τόσο μακριά τα πράγματα, αν και η Τουρκία δείχνει να έχει άγριες διαθέσεις.

Α.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα