Τσίρκο Baraka: Μέχρι τις 21/01/18 οι παραστάσεις στον δήμο Ελευσίνας


Το γαλλικό τσίρκο BARAKA έχει στήσει τη σκηνή του απέναντι από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής (επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου) και φιλοξενείται από την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις πρώτες δύο παραστάσεις ήρθαν σε επαφή με τη νέα μορφή του σύγχρονου τσίρκου χωρίς την εικόνα των ζώων - καλλιτεχνών, ζογκλέρ και

επικίνδυνων ακροβατών που έχουμε συνηθίσει.

Άλλωστε, η Ελευσίνα 2021, μέσα από τη διασύνδεσή της με τη σύγχρονη Eυρωπαϊκή σκηνή στο χώρο του λαϊκού θεάτρου, φιλοδοξεί να συστήσει στο Eλληνικό κοινό σύγχρονες τάσεις, πρακτικές και σημαντικές ομάδες του είδους. Η φιλοξενία της γαλλικής ομάδας σύγχρονου τσίρκου Baraka για δύο μήνες στην Ελευσίνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εστίασής μας στις λαϊκές μορφές θεάτρου.

Ως πόλη, η Ελευσίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο, με τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη. Ξεκινώντας από την ιδιαίτερη αυτή θέση που κατέχει η πόλη στο συλλογικό φαντασιακό, η Ελευσίνα 2021, σκοπεύει να εστιάσει σε μορφές λαϊκού θεάτρου, που δεν είναι τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα, όπως το σύγχρονο τσίρκο και το θέατρο δρόμου.

Το έργο Baraka είναι, πρωτίστως, ένα ανθρώπινο εγχείρημα, που γεννήθηκε από την επιθυμία να ταξιδέψει, να γνωρίσει νέες χώρες και πολιτισμούς και να ανταλλάξει γνώσεις. Οι καλλιτέχνες του Baraka έχουν σχηματιστεί κατά τη διάρκεια των σχολείων τσίρκων αλλά κυρίως κατά την ανταλλαγή τους με άλλους καλλιτέχνες τσίρκου και μουσικούς που γνώρισαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τo τσίρκο Baraka είναι μια μεγάλη οικογένεια 13 ενηλίκων και τριών παιδιών. Σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες ζουν ως οικογένεια ή ζευγάρι. Κάθε οικογένεια έχει το δικό της "σπίτι με τροχούς": Ενα τροχόσπιτο ή ένα τροχόσπιτο στο οποίο οι καλλιτέχνες της Baraka έχουν το μικρό τους χώρο που του επιτρέπει να νιώθουν πάντα στο σπίτι τους σε κάθε διαφορετικό σημείο του κόσμου, πάντα παρκαρισμένο γύρω από τη σκηνή.

Keywords
Τυχαία Θέματα