Τσίπρας: Ανεπαρκής η πρόταση που κατατέθηκε στο Eurogroup – Ώρα των μεγάλων αποφάσεων για το χρέος

20:23 7/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Τιμητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την πρόσκληση να μιλήσει σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση, όπως τόνισε από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit, σημειώνοντας πως είναι αναγκαίες αυτές οι πρωτοβουλίες.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά από θετικούς δείκτες, κάνοντας επίσης μια αναφορά και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που βλέπει

ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του 2017. «Οι περισσότεροι δείκτες, όπως αυτοί της ιδιωτικής κατανάλωσης, του εμπορίου, των εξαγωγών, των επενδύσεων αλλά κυρίως της απασχόλησης, ανακάμπτουν. Σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα με τα οποία το Μάιο είχαμε ένα σπουδαίο ρεκόρ 16ετίας καθώς δημιουργήθηκαν 89.500 καθαρές θέσεις εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Αποδεικνύουν ότι η μπορεί να τα καταφέρει. Αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε ένα μομέντουμ ανάκαμψης. Αρκεί αυτή τη σπουδαία ευκαιρία που έχουμε σήμερα, να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Η Ελλάδα είναι έτοιμη. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι. Οι αγορές είναι έτοιμες».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως όλοι περιμένουν το τελικό σήμερα από την Ευρώπη, ότι οι ηγεσίες της «κάνουν ότι είναι αναγκαίο για μπει η ανάπτυξη πρώτη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων».

Αναφερόμενος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, υποστήριξε ότι «τις επόμενες μέρες έχουμε την χρυσή ευκαιρία να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις. Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ. Είναι αναγκαία επειδή δεν πρέπει να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, αφού ήδη βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης.(…) Και είναι εφικτή επειδή η Ελλάδα έχει κάνει όλα όσα όφειλε. Τήρησε τα συμφωνηθέντα και υλοποίησε όλες τις δεσμεύσεις της» υποστήριξε και συνέχισε: «Στην πραγματικότητα έχει κάνει ήδη περισσότερα από όσα όφειλε για να μην θέσει σε κίνδυνο την ομαλή πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος. Και ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά και την ενότητα της Ευρώπης».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι η σειρά των δανειστών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά και αυτό που μας οφείλουν. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες». Παράλληλα υπογράμμισε πως στο προηγούμενο Eurogroup, κατατέθηκαν προτάσεις που δεν ήταν επαρκείς. «Και το βασικό πρόβλημα που δεν επέτρεψε τη γεφύρωση των διαφορών ήταν οι διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη για τους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» είπε και συνέχισε:

«Άρα υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθεί η διαφορά αρκεί να υπάρξει και η βούληση. Να αναλάβει δηλαδή η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών».

«Δεν προσερχόμαστε στο τραπέζι επαιτώντας, ούτε γκρινιάζοντας, αλλά προτείνοντας συγκεκριμένες και χειροπιαστές λύσεις που μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορετικές οπτικές των εταίρων μας, δίνοντας διέξοδο. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε θέσει τα κριτήρια στη βάση των οποίων μπορεί να βρεθεί μια καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση» υπογράμμισε.

«Τώρα που υπάρχει το οικονομικό αλλά και το πολιτικό momentum, είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αλλά και η Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους μια ιστορία επιτυχίας, μετά από τόσες κρίσεις και τόσα προβλήματα. Και αυτό βεβαίως θα επισφραγιστεί με την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος με βιώσιμους όρους και με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Και αν αυτά τα κριτήρια εκπληρωθούν, πιστέψτε με, η Ελλάδα μπορεί ταχύτατα να μεταμορφωθεί» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα