Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: Τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί την κυπριακή γεώτρηση


Το πλωτό γεωτρύπανο West Capella φαίνεται ότι παρακολουθεί φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με ανώνυμη τουρκική στρατιωτική πηγή.

Μάλιστα, την παρακολούθηση επιβεβαίωσαν με ανακοίνωσή του και το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι το πλωτό γεωτρύπανο "West Capella", που έχει ναυλωθεί από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni, έλαβε θέση την Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου

«(Η φρεγάτα) εκπληρώνει

το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella... το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία κλιμακώνει την έντονη ρητορική της, καθώς σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε νέα επίθεση σχετικά με τη γεώτρηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Τούρκος δεν διστάζει να προειδοποιεί πως «θα λάβουμε μέτρα ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες».

Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γκάμπια, η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρούσε τη διαδικασία για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά.

«Την ώρα που διαπραγματευόμασταν για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είδαμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έφερε το πλοίο-γεωτρύπανο στην περιοχή. Αυτό ήταν ένδειξη πως δεν είχε ειλικρινή πρόθεση για την εξεύρεση λύσης. Επειδή δεν ήταν ειλικρινείς, για το λόγο αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι στις μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκύπριων. Ως προς τα βήματα που θα γίνουν, για το θέμα αυτό συνεργαζόμαστε ήδη με το Υπουργείο Ενέργειας. Θα προβούμε κι εμείς σε αντίστοιχα βήματα ενάντια στις μονομερείς αυτές ενέργειες», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα