Τουρκία: Οριακή νίκη του Ερντογάν - Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση


Πύρρειος αποδεικνύεται η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού φαίνεται πως η Τουρκία είναι... διχασμένη. Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, ο Τούρκος πρόεδρος είδε το "ναι" που ήθελε να κερδίζει οριακά, έχοντας συγκεντρώσει το 51,23% των ψήφων, έναντι του 48,77% που συγκεντρώνει το "όχι".

"Όχι" ψήφισαν οι μεγάλες πόλεις, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, η ενδοχώρα και οι κατά τεκμήριο φτωχότερες περιοχές της χώρας ήταν υπέρ του "ναι".

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατήγγειλαν σήμερα ότι διαπράχθηκε «νοθεία» στο κρίσιμο

δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.

Πώς ψήφισαν οι Τούρκοι του εξωτερικού (1,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι)

Κατά 64% ψήφισαν Ναι.

Τα περισσότερα Ναι υπήρξαν στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα, οι Τούρκοι των ΗΠΑ ψήφισαν Οχι κατά 84%.

Στην Γερμανία, όπου διαμένουν περίπου 200.000 Τούρκοι, το Ναι ήρθε πρώτο με μεγάλη διαφορά (63 %).

Στη Γαλλία επίσης (πάνω από 25.000 Τούρκοι), το Ναι κέρδισε με 65% και στην Ολλανδία το Ναι κέρδισε με 68%.

Keywords
Τυχαία Θέματα