Το πρώτο μπανάκι του μωρού σας στη θάλασσα!


Τα tips για να κάνουν αυτήν την πρώτη φορά πιο ευχάριστη και ασφαλή για το παιδί:

Σωστή επιλογή της παραλίας

Επιλέξτε μια παραλία που έχει λάβει γαλάζια σημαία, συνεπώς τηρεί τις προδιαγραφές καθαριότητας και που δεν έχει μεγάλα κύματα. Επίσης, για το πρώτο μπάνιο είναι καλό να επιλέξετε μια άβαθη θάλασσα για να είναι πιο εύκολο για εσάς.

Η σωστή ώρα

Η σωστή ώρα είναι μεταξύ 9-11 το πρωί ή μετά τις 6 το απόγευμα. Η επιδερμίδα του μωρού είναι πολύ ευαίσθητη και θα πρέπει να προστατεύεται με κάθε τρόπο. Σύμφωνα

με τη δερματολόγο Λήνα Βόγκα Το παιδικό και ακόμα περισσότερο το βρεφικό δέρμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο και ευάλωτο στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, γιατί δεν έχει ακόμα αναπτύξει τις άμυνες των μεγαλύτερων ατόμων. Γι΄αυτό θα πρέπει να απαγορεύεται σε βρέφη κάτω των 6-8 μηνών η έκθεση στον ήλιο. Μάλιστα, τις ώρες 12 – 5 μμ, το μωρό απαγορεύεται να βρίσκεται στην παραλία, ακόμα και κάτω από την ομπρέλα. Ο κίνδυνος του ήλιου είναι ανάλογος και όταν το παιδί είναι μέσα στο νερό.

Διάρκεια μπάνιου

Τα μωράκια μέχρι ενός έτους δεν πρέπει να παραμένουν μέσα στη θάλασσα για περισσότερο από 15 λεπτά. Από τους 18 μήνες και μετά τα παιδιά μπορούν να κολυμπούν για περισσότερο από 20 με 40 λεπτά.

Θερμοκρασία νερού

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη θερμοκρασία του νερού. Εάν το νερό της θάλασσας είναι πολύ κρύο (όπως το νιώθετε εσείς, μην περιμένετε να αντιδράσει το μωρό) υπάρχει ο κίνδυνος υποθερμίας. Επίσης, το κρύο καταπονεί και επιβαρύνει τον οργανισμό του μωρού. Είναι σημαντικό να σκεπάσετε – τυλίξετε το μωρό με μια στεγνή πετσέτα αμέσως μόλις βγει από τη θάλασσα, να το σκουπίσετε και να του φορέσετε στεγνά ρουχαλάκια. Ακόμα κι αν πρόκειται για μια ζεστή ημέρα, μην παραλείψετε να το κάνετε. Είναι μία από τις πρώτες φορές που βγαίνει από το “προστατευμένο” περιβάλλον και είναι πιο ευάλωτο να αρρωστήσει.

Ήλιος

Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας αποφασίσετε να πάτε για μπάνιο, ακόμα κι εάν είναι στις 7 το απόγευμα, θα πρέπει να εφαρμόσετε σε όλο το κορμάκι του μωρού αντηλιακό με υψηλή προστασία και ειδικό για βρέφη. Μετά το μπάνιο θα πρέπει να το ανανεώσετε. Επίσης, το παιδί θα πρέπει να φοράει καπέλο για να προστατεύει το κεφαλάκι του , όση ώρα είναι μέσα στη θάλασσα. Εάν είναι σε ηλικία που έχει ξεκινήσει να πίνει νερό, είναι καλό μόλις τελειώσει το μπάνιο του να το ενυδατώσετε.

Φαγητό / Τάισμα

Ο κανόνας που λέει ότι το μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται 3 ώρες μετά το φαγητό, ισχύει και για το μωράκι σας. Μην σας μπερδεύει το γεγονός ότι πίνει γάλα και μην θεωρείτε ότι δεν είναι γεύμα. Το στομαχάκι του είναι μικρό και το γάλα που είναι το βασικό του γεύμα, απαιτεί χρόνο για την πέψη του.

Συμμετοχή γονιού

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να κρατάτε συνεχώς το παιδί στην αγκαλιά ή στα χέρια. Σε αυτήν την ηλικία το μωρό είναι κινητικά απόλυτα εξαρτημένο από τους γονείς του, γιατί δε μπορεί να περπατήσει. Εσείς δεν θα πρέπει να πηγαίνετε βαθιά και σε καμία περίπτωση άπατα. Θα πρέπει να νιώθετε σταθερά τα πόδια σας και να έχετε ισορροπία. Το μωρό θα πρέπει να το βάλετε σιγά σιγά στη θάλασσα και να ρίχνετε νερό στο κορμάκι του για να συνηθίζει τη θερμοκρασία. Μετά τα πρώτα πέντε λεπτά, προσπαθήστε να το κρατήσετε από τις μασχάλες για να νιώσει πιο ελεύθερο και να χαλαρώσει. Μην φοβηθείτε εάν σε κάποια στιγμή πιει λίγο νερό και μετατρέψτε τη στιγμή σε παιχνίδι, για να μην τρομάξει κι εκείνο. Γενικότερα, προσπαθήστε να κάνετε το παιδί να νιώσει ότι η στιγμή του μπάνιου είναι διασκέδαση και “γεμίστε” τη με παιχνίδια όπως παπάκια, μπαλίτσες, φουσκωτά ζωάκια και άλλες εκπλήξεις που θα κάνουν το παιδί να τη λατρέψει!

Η χρονική στιγμή που θα κάνει το μωράκι σας την πρώτη του βουτιά στη θάλασσα ή τη πισίνα, θα πρέπει να οριστεί από τον παιδίατρο σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα