Το προσφυγικό στην ατζέντα της συνάντησης Μουζάλα-Αβραμόπουλου


Οι άμεσες προκλήσεις ως προς το μεταναστευτικό, καθώς και η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σήμερα το απόγευμα.

Ειδικότερα, θα συζητηθούν η βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής, η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, καθώς και η επιτάχυνση της απορρόφησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα

με ανακοίνωση του κ. Αβραμόπολου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει πάνω από ένα δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τη διαχείριση των συνόρων και την ασφάλεια. Η Ελλάδα αποτελεί τον πιο σημαντικό αποδέκτη χρηματοδοτήσεων από τα ταμεία της ΕΕ για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, από το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει προς την Ελλάδα 352 εκατ. ευρώ για έκτακτη βοήθεια από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF). Επιπλέον, διατίθεται σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους περίπου 198 εκατ. ευρώ, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από το νέο μέσο Έκτακτης Ανάγκης (EU Emergency Support Instrument). Αυτό το ποσό προστίθεται στα 509 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη δεσμευθεί για την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020 (294.5 εκατ. ευρώ από το AMIF και 214.7 εκατ. ευρώ από ISF).

Keywords
Τυχαία Θέματα