Το νησάκι των 150 κατοίκων στο Αιγαίο που κρύβει όλη την ομορφιά της Ελλάδας (pics&vid)

23:59 4/8/2017 - Πηγή: Pagenews

Η Ηρακλειά είναι η «άγρια ομορφιά» μέσα στις Μικρές Κυκλάδες, ουσιαστικά πρόκειται για έναν εντυπωσιακό ορεινό όγκο που ξεπροβάλλει μέσα από τη θάλασσα με καταπληκτικές παραλίες, που προστατεύονται από τους ισχυρούς ανέμους του Αιγαίου.

Στο νησί των 150 κατοίκων υπάρχουν δύο οικισμοί, η Παναγία (Χώρα) και ο Άγιος Γεώργιος, το λιμάνι. Οι φιλοξενία των ντόπιων είναι ξακουστή και στους επισκέπτες δημιουργείται η αίσθηση ότι μπαίνουν σε μια μεγάλη οικογένεια.

Η Παναγιά της Ηρακλειάς, φωτό: Discover Greece

Η ζωή στην Ηρακλειά κυλάει σε ήρεμους ρυθμούς,

προσφέροντας ξεκούραση με πολλές εναλλακτικές προτάσεις για περιπάτους και συναρπαστικές εξερευνήσεις, μπάνιο σε πεντακάθαρες παραλίες, καταδύσεις σε θαυμάσιους βυθούς, αλλά και διασκέδαση στις παραδοσιακές νησιώτικες γιορτές.

Γαστρονομία

Όπως γράφει το mygreekholiday.gr, τα πιο δημοφιλή και ξακουστά προϊόντα της Ηρακλειάς είναι το θυμαρίσιο μέλι και τα εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά (μυζήθρα, ξινομυζήθρα, ανθότυρο και σκληρό τυρί).

Επίσης, στα τοπικά προϊόντα περιλαμβάνονται τα «αρανιστά» (είδος τραχανά) και τα «πιταρίδια» (σπιτικό ζυμαρικό). Στα ταβερνάκια του νησιού μην παραλείψετε να ζητήσετε φάβα, καλλιεργημένη από αγρότες του νησιού και βέβαια φρέσκα ψάρια και νόστιμο ντόπιο κρέας.

Το Πάσχα, η γευστική παράδοση της Ηρακλειάς επιβάλλει αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με τη συκωταριά του σφαχτού, ρύζι, κρεμμυδάκι και μάραθο ενώ στις γιορτές σερβίρονται μελετίνια (γλυκά τυροπιτάκια), ξεροτήγανα (δίπλες) και το απαραίτητο παστέλι.

Παραλίες

Η πρώτη παραλία που συναντούν οι επισκέπτες είναι στον Άγιο Γεώργιο που βρίσκεται στο λιμάνι. Χρυσή άμμος, αρμυρίκια για σκιά και ήρεμα νερά.

Η παραλία Λιβάδι (σε κάποιους χάρτες αναφέρεται σαν όρμος Μούρτο), είναι η μεγαλύτερη παραλία της Ηρακλειάς, στις βορειοανατολικές ακτές της, απέναντι από τη νησίδα Βενέτικο. Με το Κάστρο του Λιβαδιού να υψώνεται πίσω της, υπέροχη λευκή άμμο και ρηχά νερά για αρκετά μέτρα από την ακτή, η παραλία Λιβάδι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και πολυσύχναστη. Στην ακτή υπάρχουν αρμυρίκια, πέτρινες πεζούλες και φιλέ για beach volley.

Τα τελευταία χρόνια, στα αξιοθέατα της παραλίας προστέθηκε και μια θαλάσσια χελώνα, ο Γιάννης, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, που κάνει συχνές εμφανίσεις σε μικρή απόσταση από την ακτή.

Παραλία Τουρκοπήγαδο Φωτό: meltemi-iraklia.gr

Η παραλία του Τουρκοπήγαδου βρίσκεται στον ομώνυμο γραφικό όρμο που απέχει ελάχιστα από τη χώρα του νησιού, την Παναγία. Η θέα του στενόμακρου όρμου από ψηλά καθώς κατεβαίνει κανείς από τον ασφαλτόδρομο είναι καταπληκτική. Δύο–τρεις αγκυροβολημένες ψαρόβαρκες και λίγα κατσικάκια σκαρφαλωμένα ψηλά στην πλαγιά που καταλήγει στη θάλασσα, συνθέτουν τη γραφική εικόνα της παραλίας, που συνήθως είναι ήσυχη και γαλήνια. Έχει λευκά βότσαλα στην ακτή και όμορφα γαλαζοπράσινα νερά.

Η παραλία Καρβουνόλακος είναι μια απομονωμένη και σχετικά μικρή παραλία στις νότιες ακτές του νησιού. Χαρακτηριστικό της είναι τα βράχια που την περιβάλλουν, που εντυπωσιάζουν με τους σπηλαιόμορφους σχηματισμούς τους και το καφεπράσινο χρώμα τους. Έχει χοντρό βότσαλο, διάφανα νερά και πολύ ενδιαφέροντα βυθό.

Επίσης, υπάρχουν παραλίες σε Αλιμιά, Αμμούδι, Βορεινή σπηλιά και Κόκκινος μώλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα