Το Αστεροσκοπείο Αθηνών διαψεύδει τον Τσίπρα: Έγιναν στάχτη 39.000 στρέμματα!


Το Αστεροσκοπείο Αθηνών καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα για "περιορισμένη" καταστροφή από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι έγιναν στάχτη 15.000 στρέμματα εμφανίζοντας ως... επιτυχία της κυβέρνησης ό,τι συνέβη για τέσσερα 24ωρα σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι με το επιχείρημα ότι στη φωτιά του

2009 περίπου στην ίδια περιοχή είχαν καεί 150.000 στρέμματα.

Σύμφωνα, όμως, με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το σύστημα FireHub το οποίο καταγράφει δορυφορικά τις καμμένες εκτάσεις, στάχτη έγιναν συνολικά 3.912 εκτάρια, δηλαδή 39.120 στρέμματα (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα).

Στις 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 16:50 τοπική, το σύστημα FireHub του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε για πρώτη φορά την πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής. Η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας του ανέμου, του είδους της βλάστησης και της ποσότητας της καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 15 Αυγούστου αργά το απόγευμα.

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνάντήση του με τους πυροσβέστες τους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσπάθειά τους ανακοινώνοντας ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα» και πως «η εικόνα αυτή την ώρα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης».

«Το επίτευγμα είναι πολύ μεγάλο», είπε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι πως έγιναν όλα χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Ειδικά όσον αφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων, είπε: «Αυτό ήταν το πιο συγκινητικό, μου είπε ο αρχηγός ότι πήρατε τα παιδάκια στα χέρια, η μία κατασκήνωση κινδύνεψε πραγματικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα