Το Eurogroup της Δευτέρας στέλνει… μήνυμα στην Αθήνα


Με τα "καυτά" εσωτερικά προβλήματα σε πρώτο πλάνο έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα το Eurogroup της Δευτέρας 7ης Νοεμβρίου, στο οποίο εκτός των άλλων θα συζητηθεί και το θέμα του ελληνικού χρέους.

Βεβαίως όπως έχει γράψε το pagenews.gr τα μέτρα που θα συζητηθούν είναι τεχνικής υφής και βραχυπρόθεσμης στόχευσης.

Το Eurogroup της Δευτέρας και κυρίως οι "σκληροί" θα στείλουν ηχηρά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση ενόψει και του νέου γύρου της δεύτερης αξιολόγησης.

Το Eurogroup της Δευτέρας θα "ακτινογραφήσει" το ελληνικό

πρόγραμμα και την πρόοδο των δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης και όπως προκύπτει από έγγραφο του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα μέτρων. Σε αυτά περιλαμβάνει τα μέτρα για την αγορά εργασίας, αλλά και μέτρα που αφορούν επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, τη νομοθεσία σχετικά με τη στρατηγική του προϋπολογισμού για το μεσοπρόθεσμο, επιχειρηματικό κλίμα.

Σημειώνεται τέλος ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται αναπόφευκτα τα δημοσιονομικά, καθώς έως τις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, με τους πιστωτές να πιέζουν ήδη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2017.

Η κυβέρνηση αντικρούει τις αιτιάσεις στηριζόμενη κυρίως στην υπεραπόδοση των εσόδων που καταγράφηκε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2016, επιχειρώντας να πείσει τους πιστωτές πως υπάρχουν στοιχεία πάγιου και επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα στη ροή των εσόδων.

Οι πιστωτές από την πλευρά τους κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ το 2017, εκτιμώντας πως δεν επαρκούν οι παρεμβάσεις που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Οι επικεφαλής των θεσμών έφυγαν αφήνοντας πίσω τους ανοικτά καυτά ζητήματα, όπως:

- τα εργασιακά, απαιτώντας ελεύθερες ομαδικές απολύσεις, νέο συνδικαλιστικό νόμο για δυσκολότερη προκήρυξη απεργιών και μείωση του κατώτατου μισθού στις προβληματικές επιχειρήσεις και
- τα δημοσιονομικά, όπου βλέπουν τρύπες στον προϋπολογισμό του 2017, προλειαίνοντας το έδαφος για νέα μέτρα .

Την ίδια ώρα ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ, ασκούν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, αμφισβητώντας τους στόχους για το 2017. Συγκεκριμένα, "βλέπουν" δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,15% του ΑΕΠ με 0,2% του ΑΕΠ για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017. Κάτι που σημαίνει «τρύπα» έως και 360 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει κενό για το 2017, καθώς οι όποιες αποκλίσεις έχουν εντοπιστεί από την τρόικα θα καλυφθούν από την υπεραπόδοση των εσόδων. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα θα κινηθούν πολύ καλύτερα από το στόχο και το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως αυτό θα συμβεί και το 2017.

Για το 2017 όμως, με βάση τα μέτρα τα οποία ενσωματώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα είναι έως και κατά 2 δέκατα χαμηλότερο σε σχέση με τον στόχο (1,75% του ΑΕΠ με βάση το Μνημόνιο, 1,80% σύμφωνα με το προσχέδιο).

Το Εργασιακό και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αποτελούν κομβικά κομμάτια της 2ης αξιολόγησης, ενώ το Ασφαλιστικό εξακολουθεί να απασχολεί τους θεσμούς κυρίως σ' ο,τι αφορά το προχώρημα της διαδικασίας ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα ενιαίο υπερ -φορέα (σ.σ. Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) από 1.1.2017, όπως προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από 12.5.2016 (σ.σ. αποτέλεσε κομμάτι της 1ης αξιολόγησης που έκλεισε τον περασμένο Ιούνιο).

Keywords
αθηνα, βουλη, νέα, αεπ, σημαίνει, τροικα, μνημονιο, ισχύ, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, μειωση μισθων, μνημονιο 2, απεργια 26 σεπτεμβριου, απεργια 8 νοεμβριου, μνημονιο 3, το θεμα, αεπ, θεμα, νεα μετρα, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, ασφαλιστικο, δεκατα, εγγραφο, εδαφος, ευρω, υπαρχει, ενιαιος φορεας, ετος, ιδια, κυβερνηση, κλιμα, λογο, μεσοπροθεσμο, μηνυματα, μοιρα, μειωση, ροη, προβληματα, συγκεκριμενα, σχεδιο, τρυπες, ισχύ, υπουργειο, κομματι, σημαίνει
Τυχαία Θέματα