Θέτουν ορόσημο τον Μάρτιο, κάνουν "κωλοτούμπα" για τα μέτρα


Της Βούλας Μαλαίνου

Από μήνα σε μήνα μεταφέρει το ορόσημο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές η κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία εξακολουθεί να τάζει συνολική λύση ως προς το ελληνικό ζήτημα, παρόλο που οι δύο ισχυρές γυναίκες, Άγγελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησαν πως το «καυτό» ζήτημα της ρύθμισης του χρέους θα εξεταστεί το 2018, ύστερα δηλαδή από τις γερμανικές εκλογές,

οι οποίες έχουν «κλειδώσει» για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Καθώς το ΔΝΤ επιμένει σε άμεση νομοθέτηση και νέων, πιο επώδυνων μέτρων, ως γραπτή εγγύηση για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα-στα οποία έχει συναινέσει η Αθήνα όσον αφορά στο πρόγραμμα-και αφού οι Ευρωπαίοι δανειστές επιζητούν τη συμμετοχή του Ταμείου και σε αυτό το πακέτο διάσωσης, ενόψει μάλιστα και κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην περιφέρεια, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καλείται να βάλει την υπογραφή της σε νέα «αφαίμαξη» των συνταξιούχων, σε μείωση του αφορολόγητου, σε αύξηση του ΦΠΑ και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ το πολιτικό κόστος αναμένεται για πρωθυπουργό και ΣΥΡΙΖΑ πολύ μεγάλο.

Η απόφαση μοιάζει πια ειλημμένη κι ας τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας πως η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα. Το ίδιο διαμήνυσε και στον Γάλλο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί. Ωστόσο, η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «αν έλεγε ότι θα δεχόταν 1 δισ., οι άλλοι θα του ζητούσαν να πάρει μέτρα 2 δισ.», παραμονές του Eurogroup, εκπέμπει άλλο μήνυμα: ότι η Αριστερά ετοιμάζεται να πάρει ακόμα ένα πακέτο, το «σκληρότερο» των εφτά χρόνων λιτότητας, σβήνοντας και τις τελευταίες δήθεν «κόκκινες γραμμές».

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ στρώνει το χαλί σε κοινωνία και κόμμα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για το καλό της χώρας, επιρρίπτοντας σαφώς τις ευθύνες στους δανειστές, αλλά και στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατηγορώντας και τις δύο πλευρές ότι βάζουν «τρικλοποδιά» σε κυβέρνηση και χώρα. Ο ίδιος άλλωστε ο κ. Τσίπρας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, άφησε αιχμές για το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου της ΝΔ στο Βερολίνο και στην… κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Μέχρι δε και στο παρά πέντε του σημερινού Eurogroup, το Μαξίμου με αλλεπάλληλα non paper καλλιεργούσε κλίμα αισιοδοξίας και υψηλών προσδοκιών για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, παρότι από τις Βρυξέλλες είχε μέρες νωρίτερα διαρρεύσει ότι την Δευτέρα επί τάπητος θα βρεθούν μόνο «σχέδια επί χάρτου», τα οποία θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στη δεύτερη αξιολόγηση, που παραμένει στον «πάγο».

Η εμμονή αυτή της κυβέρνησης να κάνει λόγο για εξεύρεση λύσης άμεσα και για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, ενώ πληροφορίες λένε πως η Αριστερά ετοιμάζεται να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα εν μέσω πιστωτικής «ασφυξίας», επαναλαμβάνοντας δραματικές κινήσεις επί εποχής Γιάννη Βαρουφάκη, εγείρει πολλά ερωτηματικά, ειδικά από τη στιγμή που ο κ. Τσακαλώτος κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του για τη αντιπρόταση, που του σέρβιραν οι θεσμοί στην πρόσφατη πολυμερή συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα.

Ο πήχης για θετικό αποτέλεσμα ή «λευκό καπνό» από την αίθουσα του Eurogroup έχει πέσει στον πάτο. Αυτό είναι σίγουρο. Δεδομένο, επίσης, είναι πως οι εταίροι έχουν κάνει πρόταση take it or leave it στην Αθήνα, η οποία προβλέπει κι άλλα, ακόμα πιο επώδυνα μέτρα, ως «δόλωμα» για την εξασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Συνεπώς, ο υπουργός Οικονομικών καλείται σήμερα να δώσει καίριες απαντήσεις, σε ερωτήσεις, για τις οποίες δεν έχει ακόμη ενημερώσει ούτε Βουλή ούτε κοινή γνώμη.

Πάντως, τα τελευταία 24ωρα «ψίθυροι», που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου, λένε πως η αξιολόγηση θα κλείσει με αρχηγό τον Γιώργο Χουλιαράκη, κατόπιν αποχώρησης του κ. Τσακαλώτου από το «τιμόνι» της διαπραγματευτικής ομάδας. Έχουμε ξαναγράψει στο pagenews.gr, ότι ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σημειωτέον είναι και ο επικεφαλής των «53», που αντιπολιτεύεται τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει εκφράσει έντονη δυσφορία με την πρόθεση της κυβέρνησης να θυσιάσει ακόμα και το αφορολόγητο στο βωμό της αξιολόγησης.

Αν σκεφτούμε την τακτική δε των εντυπώσεων που ακολουθεί εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός, με ένα συνεχές «μανιφέστο» κατά Ταμείου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τότε καταλαβαίνουμε πως ο κ. Τσίπρας θέλει να περάσει στα «μαλακά» τον «κόφτη» με το «βλέμμα» σε κόμμα και κοινωνία. Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός φοβάται ενδεχόμενες διαρροές σε μελλοντικές, κρίσιμες ψηφοφορίες. Σχετικά με την κοινωνία, «τάζει» μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα, που θα έρθουν…

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως ο ερχόμενος Μάρτιος θα είναι ενδεικτικός τόσο για την οικονομία όσο και για την πολιτική σκηνή της χώρας. Η κυβέρνηση βάζει ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 15 του μηνός, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Ολλανδία, ενώ θέτει νέο ορόσημο για συμφωνία ή στις 20 Μαρτίου στο επόμενο Eurogroup ή στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, προσβλέποντας όμως εκεί σε πολιτική λύση. Επισημαίνεται πάντως πως όσες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις επιδίωκαν πολιτική συμφωνία σε Συνόδους, έπεφταν πάνω σε «τοίχο». Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο συμβουλίου ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, όπου το ντέφι το βαράει πάντα ο… Σόιμπλε.

Keywords
Τυχαία Θέματα