Θεσσαλονίκη: Ελληνική πατέντα - Ο βασιλιάς του bitcoin εκδόθηκε και στις ΗΠΑ και στη Μόσχα


Τα ελληνικά δικαστήρια μετά την έκδοση του βασιλιά των bitcoin στις ΗΠΑ έκανε δεκτό και το αίτημα της Μόσχας για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, του 38χρονου που κατηγορείται για ξέπλυμα ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με bitcoins.

Η υπόθεσή του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί εκτός από τις ΗΠΑ

και στη Μόσχα. Πλέον η απόφαση για το πού τελικά θα εκδοθεί ο Ρώσος βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί ο "βασιλιάς των bitcoin" στις ΗΠΑ λέγοντας μάλιστα ότι η απόφαση παραβιάζει την παγκόσμια νομοθεσία.

Στη συνέχεια η Ρωσία κατέθεσε επίσημο αίτημα, διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών της, και την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη χώρα και ισχυρίστηκε ότι έχει προτεραιότητα επειδή πρόκειται για Ρώσο πολίτη.

«Θεωρούμε ότι η [σ.σ. ελληνική] απόφαση είναι παράνομη και παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η αμερικανική δικαιοσύνη, σύμφωνα και με το ΑΜΠΕ, θεωρεί ότι ο Βίνικ είναι ο «εγκέφαλος» σπείρας ξεπλύματος bitcoins ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Σε περίπτωση που ο χάκερ καταδικαστεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 55 ετών. Με τη σειρά της η ρωσική δικαιοσύνη, θέλει να διερευνήσει τις ευθύνες του χάκερ σε άλλες υποθέσεις απάτης.

Ο 38χρονος χάκερ αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι ΗΠΑ. Ισχυρίζεται επίσης, ότι δεν έχει διαπράξει τα διαδικτυακά εγκλήματα που του αποδίδονται από ρωσικής πλευράς, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα πολεμήσει την έκδοσή του στη γενέτειρά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα