Τα λεξικά Petit Larousse και Robert εμπλουτίζονται με 150 νέες λέξεις


Τι «cramine»! Δεν θέλει κανείς να εγκαταλείψει το «douillette» του παρά μόνο για να καταβροχθίσει ένα «mique» ή έστω ένα «cromesquis». Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε; Είναι καιρός να ανοίξετε το Petit Larousse και το Robert illustré 2018.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Petit Larousse ανακοινώνει την άφιξη 150 νέων λέξεων, εννοιών, φράσεων

και εκφράσεων –-μεταξύ των οποίων η «douillette» (πάπλωμα) από το Κεμπέκ -και περίπου πενήντα νέων προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη νέα έκδοσή του.

Από την άλλη το εικονογραφημένο Robert περιλαμβάνει συνολικά περίπου 200 νέα λήμματα (μεταξύ των οποίων επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν) στο λεξικό του, όπως αυτή η cramine (έντονο κρύο) που μας ήρθε από την Ελβετία. Καθώς φέτος είναι μια εκλογική χρονιά στη Γαλλία, πολλές νέες λέξεις συνδέονται με την πολιτική.

Έτσι το Petit Larousse εισάγει στο λεξικό του τη λέξη hacktivisme (ο ψηφιακός ακτιβισμός) και ubérisation (από την ονομασία της εταιρείας ταξί Uber, «ουμπεροποίηση», η χρήση υπηρεσιών που επιτρέπει στον πελάτη και τον επαγγελματία να έρχονται σε άμεση επαφή με τη χρήση νέων τεχονολογιών), ενώ το Robert καταχωρεί τη λέξη post-vérité (μετα-αλήθεια) και burkini.

Αν το όνομα του νέου προέδρου, που εξελέγη στις 7 Μαΐου, φιγουράρει στα δύο λεξικά, το όνομα του νέου γάλλου πρωθυπουργού, του Εντουάρ Φιλίπ, λάμπει διά της απουσίας του.

Περισσότερο από την πολιτική, η γαστρονομία παραμένει ο μεγάλος προμηθευτής νέων λέξεων. Η focaccia (ιταλική σπεσιαλιτέ) κάνει την είσοδό της στο Larousse, καθώς και το tangelo (ένα εσπεριδοειδές) ή η mique (ένα πιάτο της Ακουιτανίας), ενώ στο Robert τραγανίζουν μια ciabatta (μια άλλη ιταλική σπεσιαλιτέ), το combava (ένα άλλο εσπεριδοειδές) και το“cromesquis (κεφτέδες με τυρί) που μπορούν προφανώς να ταιριάξουν σε έναν “flexitarien” (κάποιος που μειώνει την κατανάλωση κρέατος).

Τα δύο λεξικά υιοθέτησαν ορισμένες κοινές λέξεις όπως gameur (ο παθιασμένος με τα παιχνίδια βίντεο) αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να spoiler, δηλ. να αποκαλύψουμε το περιεχόμενο όλων όσα μπορεί κάποιος να βρει στα λεξικά αυτά.

Τα Robert και Petit Larousse θα κυκλοφορήσουν στις 15 και 20 Ιουνίου στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ελβετία. Στο Κεμπέκ αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον Ιούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα