Τα δίνουν όλα και στο... πόδι για το χρέος


Της Βούλας Μαλαίνου

Ως το… κορυφαίο επικοινωνιακό του «χαρτί» για την παραμονή του στην εξουσία, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον αντίπαλό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, να «σαρώνει» σε όλα τα σημεία, φαίνεται να «βλέπει» το επίμαχο ζήτημα του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας, γι’ αυτό και το «αφήγημά» του περί έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, στερείται των γνωστών «κόκκινων» γραμμών,

τις οποίες η προ ανασχηματισμού κυβέρνησή του «ανέμιζε» σε κάθε γύρο της διαπραγμάτευσης.

Οι προθέσεις του πρωθυπουργού φάνηκαν ξεκάθαρα από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, μετά το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας, όπου έδωσε τη «γραμμή» της πλήρους αφοσίωσης στην δεύτερη αξιολόγηση, ενώ ακόμη εκκρεμούσε η «μάχη» για το ΕΣΡ και ενώ η κόντρα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση βρισκόταν στο ζενίθ. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα στην τότε ομιλία του είχε κάνει λόγο για επενδύσεις, απαντώντας σε όσους ξένους και μη παράγοντες τον παρουσιάζουν πως τις εχθρεύεται. Ούτε κουβέντα για «κόκκινα πανιά». Ούτε λέξη για «σκληρό πόκερ». Για το λόγο αυτό εξάλλου «έβγαλε» από θέσεις-κλειδιά τους «συγκρουσιακούς» και τοποθέτησε άλλους Αριστερούς, «καθ’ υπόδειξη» βέβαια και της τρόικας.

Στόχος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι μέχρι τις 28 του τρέχοντος μηνός να έχουν κλείσει-έστω και εξ’ αποστάσεως-όλα τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές, έτσι ώστε στο EWG της ίδιας ημέρας να υπάρξει δήλωση περί προόδου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο προς συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου. Οι κινήσεις στην Ηρώδου Αττικού δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε ο,τιδήποτε μπορεί να πάρει για το χρέος, έστω και στο minimum, δηλαδή στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχει προαναγγείλει πως θα πέσουν στο τραπέζι του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και ο Γερούν Ντάισελπμπλουμ. Απώτερος σκοπός; Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το λεγόμενο QE.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα Hilton Groups βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι μέχρι τώρα εξελίξεις καταγράφουν πρόοδο σε ό,τι αφορά το «σκόπελο» του προϋπολογισμού για το 2017, αφότου το χάσμα των 50 εκατ. ευρώ που χώριζε τις δύο πλευρές, τελικά «κλείδωσε» στο 1,8% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως ο προϋπολογισμός, ο οποίος κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα στη Βουλή, θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα οριακά υψηλότερο από το 1,8% του ΑΕΠ, όταν ο μνημονιακός στόχος είναι 1,75% του ΑΕΠ. Ωστόσο, την ίδια ώρα οι θεσμοί επιμένουν σε κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ για το 2018, όπως οι ίδιοι σημειώνουν και στο κείμενο με τις προτάσεις τους, το οποίο παραδόθηκε νωρίς το πρωί της περασμένης Κυριακής στην ελληνική πλευρά.Το κατά πόσο έγκαιρα ή μη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εξαρτάται, όπως έχει γράψει ξανά το pagenews.gr, από τους χειρισμούς της 31χρονης Έφης Αχτσιόγλου στα εργασιακά, την «καυτή πατάτα» την οποία η υπουργός Εργασίας παρέλαβε από τον προκάτοχό της Γιώργο Κατρύγκαλο. Προς το παρόν το χαρτοφυλάκιο της ίδιας «στενάζει» από απανωτές εμπλοκές τόσο ως προς τις συλλογικές συμβάσεις όσο και ως προς τις ομαδικές απολύσεις ακόμα και τον συνδικαλιστικό νόμο. Μάλιστα, αναφορικά με το δεύτερο σκέλος οι θεσμοί ζητούν πλήρη απελευθέρωση.

Η εβδομάδα αυτή θα είναι καθοριστική για την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς τα «παζάρια» αναμένεται να κορυφωθούν. Πάντως, σε αυτή τη φάση όλοι οι υπουργοί κρατούν ήσυχους τόνους, ενώ και ο πρωθυπουργός διατηρεί χαμηλό προφίλ απέναντι στους εταίρους και κυρίως ως προς το Βερολίνο, το οποίο κρατεί και το μαχαίρι και το πεπόνι στα περί του χρέους.

Μετά τους «πανηγυρισμούς» στον απόηχο της δήλωσης-στήριξης του Μπαράκ Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έπεσε «παγωμάρα», καθώς οι πρώτες αντιδράσεις από τη γερμανική πρωτεύουσα ήταν άκρως αποθαρρυντικές. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «κατακεραύνωσε» τον απερχόμενο πλανητάρχη και μάλιστα δις, τη μία τονίζοντας «πως όσοι τάζουν ελάφρυνση, προσφέρουν κακή υπηρεσία στην Ελλάδα» και τη δεύτερη επισημαίνοντας πως «όσοι μιλούν τώρα για αναδιάρθρωση του χρέους, δεν βοηθούν ως προς τις μεταρρυθμίσεις». Το γλυκό ήρθε και έδεσε με την κοινή συνέντευξη Τύπου Ομπάμα-Μέρκελ, όπου τηρήθηκε σιγή ασυρμάτου για το ελληνικό ζήτημα, την ώρα που το Μαξίμου περίμενε να ακούσει έστω μία αναφορά στις δεσμεύσεις του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου για διευθέτηση του χρέους εδώ και τώρα. Το μήνυμα από το Βερολίνο είναι ξεκάθαρο: το κεφάλαιο χρέος θα ανοίξει μετά τις γερμανικές εκλογές, στις οποίες η σιδηρά κυρία θα είναι υποψηφία. Την ίδια δε ώρα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει ανοίξει μέτωπο και με την Κομισιόν, η οποία ζητεί χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας, με τον πρώτο να απαντά «nein».

Πάντως, από την πλευρά ο επικεφαλής του Eurogroup άνοιξε για πρώτη φορά «παράθυρο» σε μειωμένα πλεονάσματα και σε μακροπρόθεσμα μέτρα, τασσόμενος με την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο η Ευρώπη επιθυμεί να συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα.

Με κείνα και με τούτα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει πως αν οι εταίροι κλωτσήσουν το τενεκεδάκι του χρέους, τότε «καήκαμε». Όλα πάντως δείχνουν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει στο… πόδι της εκκρεμότητες γι’ αυτό και η Βουλή κινείται σε ρυθμούς εξπρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη πρωί θα ολοκληρωθεί η ψήφιση διατάξεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων ενώ το απόγευμα της Πέμπτης και την Παρασκευή θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων.

Τα σπουδαία αναμένονται την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, καθώς αναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες τουλάχιστον δύο πολυνομοσχέδια - «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα