Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Η πρώτη συνεδρίαση του Π.Σ. γίνεται στη... "σκιά" των δημοσκοπήσεων-κόλαφο. Στο Μαξίμου επικρατεί "παγωμάρα". Η κυβέρνηση κοιτάζει μουδιασμένη τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που σημειώνουν μεγάλο προβάδισμα για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως καταγράφεται,

κερδίζει σε όλα τα σημεία, προκαλώντας "σύγκρυο" στην Ηρώδου Αττικού, όπου είναι διάχυτη πια η ανησυχία για τους ψηφοφόρους, που έχασε η Αριστερά.

Αναμφισβήτητα, τα "βλέμματα" στο Πολιτικό Συμβούλιο θα επικεντρωθούν καταρχήν στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Φίλη, ύστερα από τη χθεσινή, πρώτη δημόσια επίθεση του πρώην υπουργού κατά του πρωθυπουργού.

Ο κ. Φίλης με βουρκωμένα μάτια μίλησε για "συμβόλαιο πολιτικού θανάτου" εις βάρος του, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Τσίπρα, παρόλο που τη βραδιά του ανασχηματισμού ο ίδιος δεν δέχτηκε κανένα άλλο χαρτυφυλάκιο, δηλώνοντας αμετακίνητος από το "τιμόνι" στο Παιδείας.

Μετά τον ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας δέχεται "πυρά" και προειδοποιητικά μηνύματα από δυσαρεστημένους Συριζαίους, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της σταυροδοσίας του Συνεδρίου του αριστερού κόμματος. Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Θοδωρής Δρίτσας, οι λεγόμενοι "συγκρουσιακοί", έδωσαν το στίγμα τους κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων, προκαλώντας εκ νέου "πονοκέφαλο" στον πρωθυπουργό.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι χθες ο κ. Φίλης, σηκώνοντας την αριστερή "σημαία", ξεκαθάρισε ότι αν ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας δεν τεθεί επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί από το ισχυρό τμήμα του ίδιου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά "πόλο" συσπείρωσης στο κόμμα.

Από την πλευρά του κ. Τσίπρα, πάντως, δεν περιμένουμε ψυχρότητα, τουλάχιστον όσον αφορά στο πρόσωπο του κ. Φίλη. Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στο πλαίσιο της ανακωχής, κρατώντας χαμηλούς τόνους, καθώς είναι φανερό ότι επιδιώκει να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα, ώστε να στείλει μήνυμα αφοσίωσης στο "αφήγημα" για συνολική συμφωνία στο Eurogroup του ερχόμενου Δεκεμβρίου, την ώρα που οι εταίροι μας δείχνουν την πλάτη για το χρέος και οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά.

Γι' αυτό το λόγο και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ο κ. Τσίπρας θα επικεντρωθεί στα σχετικά της αξιολόγησης, αφήνοντας πίσω τη μετωπική με τον κ. Μητσοτάκη και τη μάχη στο τηλεοπτικό τοπίο. Ο ίδιος δε έχει λάβει τα μηνύματα, που του έχουν στείλει οι κκ. Φίλης, Σκουρλέτης και Δρίτσας, οπότε αναμένεται και να ελιχθεί επικοινωνιακά, για να διατηρήσει κλίμα ηρεμίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις σε μελλοντικές ψηφοφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα