Συνάντηση Κοτζιά - Άιντε για το Κυπριακό - Τι συζήτησαν


Προσπάθειες να βρεθεί κοινό έδαφος για τη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη διαβεβαίωσε πως κάνει ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε.

"Είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία, δεν είναι εύκολη, αλλά δεν την εγκαταλείπουμε" τόνισε μετά την δίωρη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη. Γι αυτό, όπως είπε, αμέσως μετά θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειες και εκεί.

"Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι

γιατί είναι ένα διεθνές θέμα, αλλά η τελική απόφαση θα πρέπει ληφθεί στην Κύπρο από τους δύο ηγέτες, για το αν προτίθενται να βρουν μία κοινή πλατφόρμα για μία νέα Διάσκεψη της Γενεύης" τόνισε ο κ. Άιντε επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η προτεραιότητά του τώρα:

"Επικεντρωνόμαστε όχι τόσο στο θέμα της ουσίας αλλά στο πως θα οργανωθούμε, ποια θα είναι η ατζέντα γιατί υπάρχουν πολιτικές δυσκολιες" πρόσθεσε.

"Εμείς στα Ηνωμένα Έθνη είμαστε έτοιμοι, νοιώθω ότι επί της αρχής και οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι έτοιμες, όπως ήταν και τον περασμένο Γενάρη, έχουν υπάρξει περισσότερες σκέψεις για τα θέματα που αφορούν τις εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί" είπε.

Ο κ. Άιντε αποσαφήνισε επίσης ότι "είναι μία συζήτηση που συνεχίζεται, αλλά φυσικά δεν θα προχωρήσουμε σε μία διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς τη θέληση των δύο πλευρών στην Κύπρο", σημειώνοντας ότι αυτή "είναι μία παράλληλη διαδικασία με τη δουλειά που κάνουμε στη Λευκωσία".

Keywords
Τυχαία Θέματα