Σβίγκου: Υπάρχει πολιτική βούληση για να γεφυρωθεί το χάσμα τα εργασιακά


«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία έχουν βρεθεί κοινοί τόποι, υπάρχουν άλλα, όπως τα εργασιακά, όπου υπάρχει απόσταση η οποία όμως, πιστεύουμε, ότι μπορεί να γεφυρωθεί μέχρι τις 5 Δεκέμβρη και είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης αυτό να γίνει» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η κ. Σβγίγκου τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί την συμφωνία του Αυγούστου,

σύμφωνα με την οποία «στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

«Γι’ αυτό το λόγο συγκροτήθηκε και η Επιτροπή Σοφών, που με βάση και τις προτάσεις των θεσμών ορίστηκε και ο πρόεδρος της, της οποίας το πόρισμα ναι μεν δεν απηχεί στο ακέραιο τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρούμε ότι αποτελεί έναν κοινό τόπο στον οποίο αντικατοπτρίζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο» πρόσθεσε.

Σχετικά με την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΚΟ της ΝΔ, η κ. Σβίγκου έκανε λόγο για «απίστευτο κρεσέντο νεοφιλελευθερισμού, λαϊκισμού και κινδυνολογίας».

«Έχει το θράσος ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλεί “ιδεοληψία” τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία τους. Να αποκαλεί “ιδεοληψία”, που καθυστερεί την αξιολόγηση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Και απορώ τι θράσος έχει να το λέει αυτό μπροστά σε χιλιάδες εργαζόμενους, των τηλεοπτικών σταθμών, των τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοί τους από τις ομαδικές απολύσεις. Τον είδαμε επίσης να αποκαλεί “προπέτασμα καπνού” τη μάχη που δίνουμε για το χρέος, την εθνική μάχη για το χρέος, την οποία και ο κ. Μεϊμαράκης και άλλα στελέχη της ΝΔ αναγνωρίζουν ως τέτοια» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης εύχεται την αποτυχία της διαπραγμάτευσης και να μην υπάρξει λύση στις 5 Δεκεμβρίου και τον επέκρινε για απόλυτη ταύτιση με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, «αντί να ταυτίζεται με τα εθνικά συμφέροντα, των οποίων η υπεράσπισή περνάει και από την προστασία των εργαζομένων και από την εθνική μάχη για το χρέος, βλέπουμε για μια ακόμη φορά να παίζει το ρόλο του λαγού του ΔΝΤ».

Είπε ακόμα, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε μια εικόνα απομόνωσης της χώρας που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι «την προηγούμενη εβδομάδα συζητούσαμε για την επίσκεψη του Ομπάμα και τα πολλαπλά οφέλη που είχε αυτό για τη διεθνή θέση της χώρας» και τονίζοντας ότι «η εξωτερική πολιτική της χώρας ασκείται με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία και με υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, πράγματα δηλαδή για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει λίγα να πει».

Για τις συζητήσεις σχετικά με το χρέος, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε, ότι στο χρονικό διάστημα μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πολλές επαφές με τους εταίρους και θα πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για το χρέος και την ρύθμισή του, υπενθύμισε τις δηλώσεις όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς και εκείνες των Π. Μοσκοβισί και Γ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και την απόφαση του τελευταίου Eurogroup, που κάνουν λόγο για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων στο επόμενο Eurogroup του Δεκεμβρίου, καθώς και για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

«Το θεωρούμε μια εθνική μάχη και σ’ αυτό πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. Είδαμε την τοποθέτηση της ΝΔ. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να απομονώσουν τέτοιες θέσεις, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να χαϊδεύουν τα αυτιά κάποιων ακραίων κύκλων των δανειστών» κατέληξε η κ. Σβίγκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα