Στο «περίμενε» Αθήνα και Κομισιόν εν όψει του Eurogroup


Εντός των επόμενων ημερών ή ακόμα και ωρών αναμένεται να σταλθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η επιστολή προς τους δανειστές που θα σκιαγραφεί τις θέσεις της Αθήνας εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, τα όσα θα αποστείλει ο ΥΠΟΙΚ στους θεσμούς θα υπάρχουν γενικόλογες αναφορές σε δαπάνες που θα πρέπει να μειωθούν ή σε φορολογία που θα πρέπει να επιβληθεί για το ενδεχόμενο που δεν επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους

3,5%.

Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι στην ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς περιλαμβάνεται και η μείωση του αφορολογήτου, η οποία θα εξαρτηθεί από το ύψος των εσόδων.

Σε επίπεδο επίσημης τοποθέτησης από την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημητρής Τζανακόπουλος ανέφερε στο ρ/σ Alpha νωρίτερα το Σάββατο, σχετικά με την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ότι «δεν έχει κλείσει η συζήτηση για τους όρους παραμονής του Ταμείου» υπογραμμίζοντας ότι «είτε το ΔΝΤ παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, είτε με χρηματοδότηση, θα πρέπει να πάρει άμεσα τις αποφάσεις του, να μην δημιουργούνται κωλυσιεργίες στην διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» και ότι «δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που σημαίνουν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

«Ουδέτερη» στάση από Μοσκοβισί

Στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Euractiv.com, επεσήμανε πως στην τρέχουσα φάση προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κι όχι ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Κομισιόν θεωρεί τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα “αποφασιστικό” αλλά προτεραιότητα δεν είναι το θεσμικό πλαίσιο, αλλά η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης “το συντομότερο δυνατό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, τόνισε: «Είχα μια πολύ θετική ανταλλαγή απόψεων με την Κριστίν Λαγκάρντ. Θεωρούμε το ΔΝΤ έναν θεσμό με αποφασιστικό ρόλο στο πρόγραμμα».

Ο Γάλλος αξιωματούχος παραδέχθηκε πως «υπάρχουν ακόμα μερικά ζητήματα στο τραπέζι» και πως «με κάποιες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό ήταν και το μήνυμα της πρόσφατης συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών».

Keywords
Τυχαία Θέματα