Στο μάτι του κυκλώνα «Ζήνων» η χώρα - Ποιες περιοχές θα "χτυπήσει" τις επόμενες ημέρες


Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο κυκλώνας (ή τυφώνας) Ζήνων αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την Ελλάδα την Κυριακή και την Δευτέρα με βροχές, ισχυρές καταιγίδες ακόμα και υδροστρόβιλους να κάνουν την εμφάνισή τους.

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα η χώρα θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες του κυκλώνα "Ζήνων", ενός σπάνιου φαινομένου.

Οι μεσογειακοί τροπικοί κυκλώνες («medicanes») είναι σπάνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε εδώ και μερικές δεκαετίες στη

Μεσόγειο μια ή δυο φορές τον χρόνο, με τον τελευταίο στη Ελλάδα, πέρυσι 31 Οκτωβρίου 2016

Μάλιστα ο "Ζήνων" γίνεται μόλις ο 9ος κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά στη Μεσόγειο και ο 3ος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο "Ζήνων" αναμένεται να προκαλέσει βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές, ενώ οι άνεμοι θα κινούνται από νότιες διευθύνσεις στα ανατολικά 4 με 5 και στα δυτικά 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ.

Υδροσίφωνας στον Σαρωνικό σήμερα, δυτικά της Σαλαμίνας. https://t.co/P6Jj0wfPT8

meteo.gr - Ο καιρός (@meteogr) November 18, 2017

Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται και στα νησιά τοu Αιγαίου, δυτικά της Κρήτης. Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ώρες και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ έντονες καταιγίδες αναμένονται το βράδυ του Σαββάτου και στην Ανατολική Μακεδονία- θράκη.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν μέχρι το βράδυ, εκτός από την Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Το βράδυ του Σαββάτου , ο "Ζήνων" έπληξε τα νοτιοδυτικά της Κέρκυρας, και σύμφωνα μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται να καταλήξει στην ‘Ηπειρο ή στη Δυτική Στερεά ή στην Πελοπόννησο.

Προς το παρόν δεμένα είναι ήδη τα πλοία στα λιμάνια του Ιονίου Πελάγους. Σπίτια πλημμύρισαν στο Στόμιο στη Λάρισα, ενώ ο δήμος Αγιάς έχει αιτηθεί να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή, καθώς προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι παραλιακές περιοχές του δήμου από υπερχειλίσεις ρεμάτων και κατολισθήσεις.

5ος υδροσίφωνας σήμερα. https://t.co/3DvwbfV5VY

meteo.gr - Ο καιρός (@meteogr) November 18, 2017

Έντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Πιερίας, κυρίως στις περιοχές Κατερινό-σκαλα και Παραλιακός Οικισμός, μετά τη χθεσινή ισχυρή βροχόπτωση, που είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές υποδομές, και περιουσίες.

Κακοκαιρία και την Κυριακή

Σταδιακή εξασθένηση των καιρικών φαινομένων προβλέπει η ΕΜΥ από την Κυριακή. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τις πρωινές ώρες στη νότια Πελοπόννησο νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με σταδιακή εξασθένηση στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνεχιστούν κατά διαστήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν

Κυριακή
Την Κυριακή, μέχρι τις πρωινές ώρες το Ιόνιο και η Δυτική Στερεά, μέχρι το απόγευμα η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά -κυρίως η κεντρική- η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, και πιθανόν η Πιερία και η Χαλκιδική, κατά διαστήματα η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα κυρίως τις πρωινές ώρες και τις βραδινές ώρες και πιθανόν η Κρήτη κατά διαστήματα.

Δευτέρα
Μέχρι το μεσημέρι η Ήπειρος, μέχρι το βράδυ η Θράκη και η ανατολική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις πάνω από τα 700 μέτρα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα (κυρίως τις πρωινές ώρες). Στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πάνω από 700 μέτρα.

MODIS - Terra 18/11/2017 #Medicane #NUMA #ZENON pic.twitter.com/mFyxN3zwDZ

meteo.gr - Ο καιρός (@meteogr) November 18, 2017
Keywords
Αναζητήσεις
ζηνωνας το ματι τ κυκλωνα
Τυχαία Θέματα