(upd) Στις φλόγες Καπανδρίτι, Κάλαμος - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες (pics)


Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα σε Βαρνάβα και Γραμματικό.

Πυροσβεστική: Η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε περιοχή ιδιαίτερης επικινδυνότητας

Σε νεότερη ανακοίνωση (στις 18:30), η πυροσβεστική επισημαίνει ότι η πυρκαγιά στον Κάλαμο είναι σε πλήρη εξέλιξη και πως αναπτύσσεται με ταχύτητα σε «ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή», δηλαδή σε μικτή οικιστική ζώνη. Για αυτό καλεί τους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα, για την ασφάλειά τους, αλλά και

για να μην εμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

«Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών. Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», επισημαίνει ακόμη η πυροσβεστική.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από αέρος, επιχειρούν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky , δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK). Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της. Τα στρατόπεδα είχαν εκκενωθεί τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα, ενώ οι αρχές προχώρησαν και στην προληπτική εκκένωση κατασκηνώσεων στο Γραμματικό.

Η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Σταυρούλα Καλλίρη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε: «Σαφώς και τα εναέρια δεν κάνουν διαλείμματα, αλλά χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα που μπορούν να επιχειρούν πρέπει να γυρίζουν να γίνεται σύντομος τεχνικός έλεγχος και ανεφοδιασμός» διευκρίνισε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης εξέφρασε την απογοήτευσή του, λέγοντας ότι ενώ έχουν πέσει οι άνεμοι δεν γίνονται συνεχείς ρίψεις, κάνοντας λόγο για αραιά διαστήματα κατάσβεσης. «Είναι τεράστιο πρόβλημα, υπάρχει μεγάλη αγωνία». «Μιλάμε για 300 – 400 σπίτια στο Μικροχώρι» πρόσθεσε ο κ. Ντάσης. Η φωτιά, εξήγησε, είναι σε χαράδρα, και είναι δύσκολο να επιχειρούν τα επίγεια μέσα.

Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας και έξι χωματουργικά μηχανήματα. Στη μάχη με τις φλόγες έχει ριχθεί και ο στρατός, με 50 άτομα και τέσσερα μηχανήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα