Απίστευτο: Τρεις φορές άρση διαπραγμάτευσης για την Monte στο Μιλάνο!


Απίστευτη "κατρακύλα" σημειώνει η μετοχή της Monte di Paschi στη σημερινή συνεδρίαση στο Μιλάνο, εντείνοντας τις ανησυχίες για "ντόμινο" ραγδαίων εξελίξεων στο εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Το αξιοπρόσεχτο είναι ότι στο ταμπλό έχει καταγραφεί την Τετάρτη τρεις φορές άρση διαπραγμάτευσης της μετοχής της αρχαιότερης τράπεζας της γείτονας χώρας, με απανωτά limit down, στο 1,7%, 8,5% και 17%. Σημειώνεται δε ότι ο τίτλος έχει χάσει το 86% της αξίας από τις αρχές του

2016.

Τα μαντάτα για την Monte κάθε άλλο παρά καλά είναι για την Monte, την ώρα μάλιστα που η κλεψύδρα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας τελειώνει. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το διαθέσιμο ρευστό κεφάλαιο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος αναμένεται να εξαντληθεί μέσα σε τέσσερις μήνες και όχι σε έντεκα.

Αυτό, ενώ η Monte έχει λάβει διορία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να ολοκληρώσει τη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ ύψους 5 δισ. ευρώ μέχρι την άλλη εβδομάδα όταν τελειώνει το τρέχον έτος. Το ζήτημα είναι ότι με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Τράπεζα έχει συγκεντρώσει μόλις 1,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια.

Εάν δεν "μαζευτεί" το απαιτούμενο ποσό, τότε θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση από τη Ρώμη, έτσι ώστε να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Monte.

Τα προβλήματα εντείνονται για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου να τονίζουν ότι το ποσό που έχει προβλέψει η κυβέρνηση Τζεντιλόνι για στήριξη του τραπεζικού συστήματος συνολικούς ύψους 20 δισ. ευρώ, είναι ελάχιστο, καθώς θα χρειαστούν πάνω από 40 δισ. ευρώ για τις τράπεζες της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα