Σκληρό ροκ στις Βρυξέλλες με τελεσίγραφα και... καμπανάκια


Της Βούλας Μαλαίνου

Του Αλέξη Ρωμανού

Με το πιστόλι στο τραπέζι περιμένουν την ελληνική πλευρά οι δανειστές στις Βρυξέλλες. Αν και από το σημερινό Eurogroup δεν περιμένουμε καμία λύση ή τύπου συμφωνία, εντούτοις στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα ξεθακαθαρίσει το "θολό" τοπίο γύρω αφενός από την περιβόητη αντιπρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και αφετέρου σχετικά με τις προθέσεις των εταίρων ως προς τα νέα

μέτρα και τον "κόφτη". Μία γερή "γεύση" ενδεχομένως να λάβουμε και για τις "ζυμώσεις" ΔΝΤ-Βερολίνου, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο έχει έτοιμες προς δημοσίευση δύο εκθέσεις-κόλαφο για τη χώρα, στη μία εκ των οποίων σημειώνεται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Η κυβέρνηση κρατά μέχρι και στο παρά πέντε του Eurogroup κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τους συμβιβασμούς, στους οποίους θα προχωρήσει, έτσι ώστε η αξιολόγηση να κλείσει τουλάχιστον τον ερχόμενο Μάρτιο, επιλέγοντας την τακτική της εξοικονόμησης του χρόνου. Χαρακτηριστική η "λευκή" κόλλα, που ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε προς τους θεσμούς. Η στρατηγική αυτή δε ακολουθείται και για εσωτερική κατανάλωση, αν σκεφτεί κανείς τις "γκρίνιες" και Συριζαίων, οι οποίοι ζητούν επίμονα ενημέρωση για την επιστολή της Αθήνας.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς απαντά στα τελεσίγραφα των δανειστών ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με το "οπλό" των θετικών δημοσιονομικών στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Αθήνα ευελπιστεί ότι τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων δημοσιονομικά μεγέθη του 2016 θα πείσουν τους δανειστές να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς απαιτήσεις για μεγαλύτερη λιτότητα, τόνισαν κυβερνητικοί κύκλοι στο Reuters λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ανήλθε σε επίπεδα 1 έως 1,5% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τον στόχο του προγράμματος, καθώς βελτιώθηκαν τα φορολογικά έσοδα.

"Αυτές οι επιδόσεις θα μας βοηθήσουν να αντισταθμίσουμε την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα, για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό, που προβλέπει για το 2018, ώστε να πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%", σημείωσαν οι ίδιες παράγοντες, προσθέτοντας μάλιστα ότι λόγω των επιδόσεων του 2016, "κάνουμε πολύ καλύτερη αρχή το 2017", αναφερόμενοι στα κρατικά έσοδα.

Η τακτική των... πανηγυρισμών είναι γνωστή στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του επέμενε στη "γραμμή" ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, τη στιγμή που οι δανειστές έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της Αθήνας, τονίζοντάς της πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας μέχρι τον Φεβρουάριο είναι η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όπως είναι γνωστό, το Ταμείο ζητεί την άμεση νομοθέτηση μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ως εγγύηση στα υψηλά πλεονάσματα 3,5%.

Μέχρι στιγμής η Αριστερά, η οποία "βλέπει" τη δημοσκοπική της εικόνα στα τάρταρα, από τη μία διαψεύδει και από τη μία επιβεβαιώνει τα σενάρια, που τη θέλουν να θυσιάζει και το αφορολόγητο για το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ σιγή ασυρμάτου επικρατεί για το πού θα μπει βαθιά ο "κόφτης" και μετά το 2018.

Πάντως, το σημερινό Eurogroup θα κινηθεί με διαδικασίες εξπρές..., με την παρουσία του Πολ Τόμσεν, αλλά χωρίς την Κριστίν Λαγκαρντ, που σημαίνει αφενός πως η Αθήνα θα λάβει μήνυμα-τελεσίγραφο από τους δανειστές της και αφετέρου πως συμφωνία δεν πρόκειται σήμερα να επιτευχθεί.

Στην Ευρωζώνη έχει κερδίσει έδαφος η άποψη ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέχοντας χρηματοδότηση.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση σκοπεύει, όπως όλα δείχνουν, να δεσμευτεί για επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη μετά το 2018, η παραμονή του ΔΝΤ εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική πλευρά, καθώς το Ταμείο θα μπορούσε να επιμείνει σε περικοπές κύριων συντάξεων και άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την εσωτερική πολιτική αστάθεια, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας θα χρειαζόταν για αυτό ενισχυμένη πλειοψηφία ή θα αναγκαζόταν να πάει σε πρόωρες εκλογές, ακόμη και να προκηρύξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Κι αυτό γιατί είναι εντελώς διαφορετικό η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει την παράταση του κόφτ, που είχε ήδη επικυρωθεί το 2016 και άλλο πράγμα η ψήφιση νέων μέτρων, ακόμη κι αν αυτά εφαρμοστούν από το 2019 και έπειτα.

Να υπενθυμίσουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είπε ότι «υπάρχουν όρια στις διαπραγματεύσεις» αλλά και τις δηλώσεις του κ. Νίκου Μανιού, ο οποίος ανέφερε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει νέα μέτρα.

Απαρατήρητες δεν πέρασαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας ότι το αφορολόγητο είναι υπό διαπραγμάτευση. Πρόκειται για μια τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση και ανάγκασε τον κ. Παπαδημητρίου να ανασκευάσει.

Τελειώνει η "κλεψύδρα" στις…20 Φεβρουαρίου

Μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί τον χρόνο που έχει στη διάθεσή της, για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Στην Ε.Ε εκτιμούν ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί τον τελευταίο μήνα πριν από ένα μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων, σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης που επηρεάζονται άμεσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Συνεπώς ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που πρέπει να φτάσουμε σε μια πολιτική συμφωνία. Έπειτα υπάρχει χρόνος για τεχνικές συζητήσεις αλλά «βρισκόμαστε σε μια φάση όπου μεγάλες αποφάσεις πρέπει να γίνουν και οι πολιτικοί θα έχουν το μυαλό τους σε άλλα ζητήματα».

Στη συνέχεια ο αξιωματούχος δήλωσε πως ελπίζει πως θα υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, προϋπόθεση για αυτό όμως είναι να γίνει «ταχύτατη πρόοδος» στο θέμα της παραμονής του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας όμως πως είναι βέβαιος πως κάτι τέτοιο, μπορεί να επιτευχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα