Σαρωνικός: Μαύρισαν οι ακτές σε Σαλαμίνα και Πειραϊκή


Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι των Αρχών και των κατοίκων της περιοχής μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τα ξημερώματα της Κυριακής, στον Σαρωνικό. Ήδη και στην Φρεαττύδα η δυσοσμία είναι έντονη. Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ενημερώθηκε ότι πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας κατευθύνεται προς την Πειραϊκή, επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά,

Γιώργο Γαβρίλη και τον αρχηγό του λιμενικού σώματος, Σταμάτη Ράπτη, προκειμένου να ζητήσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.

Το απόγευμα της Τρίτης έσπευσαν στην περιοχή δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος αλλά και πλωτά μέσα ιδιωτικής εταιρείας απορρύπανσης, τοποθετώντας ειδικά φράγματα και ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες αντιρρυπαντικών προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωσή της.
Όπως ενημέρωσε πάντως ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος τον δήμο Πειραιά, σήμερα το πρωί αναμένεται να εκτιμηθεί η κατάσταση και στη συνέχεια ο ίδιος θα ενημερώσει τον δήμαρχο της πόλης τόσο για τον τρόπο, όσο και για το χρονοδιάγραμμα του καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής.
Απορρύπανση



Ο Βασ. Μαμαλούκας, επικεφαλής μιας από τις εταιρίες στις οποίες ανατέθηκε η απορρύπανση, επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων στη στεριά δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος (23 άτομα), ωστόσο τα συνεργεία θα διπλασιαστούν σήμερα. Όπως αναφέρει, η σφράγιση του βυθισμένου πλοίου ολοκληρώθηκε και σήμερα θα ξεκινήσει η απάντληση των καυσίμων, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 20 ημέρες. Η απορρύπανση των ακτών της Σαλαμίνας εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα έχουν αντιμετωπιστεί τα βασικότερα προβλήματα.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι πού θα καταλήξουν οι πετρελαιοκηλίδες, τις οποίες χθες οι άνεμοι απομάκρυναν από τη Σαλαμίνα. Οι πετρελαιοκηλίδες παρασύρθηκαν χθες προς την Πειραϊκή και τη Ζέα, με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά συνεργεία να σπεύσουν στην περιοχή προσπαθώντας να τις εγκλωβίσουν πριν προκαλέσουν καταστροφή και στις πειραϊκές ακτές.



Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ότι έχει κινήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στο περιβάλλον. Το νησί επισκέφθηκε τη Δευτέρα κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για να πραγματοποιήσει αυτοψία. Ενώ το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) κάλεσε χθες την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.

«Παράλληλα με τις ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το ΣΥΓΑΠΕΖ θα καθορίσει επιπλέον τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του παράκτιου οικοσυστήματος, τον τρόπο παρακολούθησης αυτών και τη σχετική εργασία, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Σαλαμίνα: Μαύρες οι ακτές

Εν τω μεταξύ, αποκαρδιωτική είναι και σήμερα η εικόνα στις ακτές της Σαλαμίνας αφού η οικολογική ρύπανση είναι μεγάλη και όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι εργασίες μπορεί να κρατήσουν μήνες.



«Τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Βάλαμε φράγματα για να μην αφήσουμε το μαζούτ, να φύγει ωστόσο μάθαμε πως έχει ξεφύγει και έχει φτάσει στην Πειραϊκή. », είπε η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου.

Ήδη από σήμερα, ύστερα από πιέσεις της δημοτικής αρχής, ακόμη μία ιδιωτική εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στην περιοχή, με περισσότερα βυτιοφόρα και πλωτά μέσα, προκειμένου οι εργασίες να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.



Οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια είναι «μαύρες», λόγω της διαρροής μαζούτ και σύμφωνα με πληροφορίες η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.



Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύθηκαν τα σκάφη που επιχειρούν, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον τρία βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν πλωτός γερανός, ρυμουλκά και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη αναδόχου εταιρείας εργασιών απορρύπανσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα