Ρωσία: Κι όμως οι Ρώσοι "αποτάσσουν" αλκοόλ και κάπνισμα


H διαπίστωση αυτή είναι το αποτέλεσμα δέκα και πλέον χρόνων για την καταπολέμηση του αλκοολισμού και του καπνίσματος με τις δραματικές τους συνέπειες στην υγεία αλλά και μια τάση για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που φαίνεται πως ακολουθούν οι κάτοικοι στη Ρωσία.

Αν και η βότκα παραμένει το εθνικό ποτό, οι Ρώσοι που είχαν μια μέση κατανάλωση 12,2 λίτρων καθαρής αλκοόλης ετησίως και κατά κεφαλήν, πίνουν λιγότερο σε σχέση με τους Γάλλους (13,3 λίτρα), τους Πορτογάλους (12,6 λίτρα) ή τους

Γερμανούς (13,4 λίτρα), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό αντιπροσωπεύει μια πτώση περίπου 20% από το 2012. Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων, "η ετήσια πτώση είναι πράγματι απότομη, κυρίως αν δείτε από που ξεκινήσαμε", σχολιάζει η Μελίτα Βουίνοβιτς, αντιπρόσωπος του ΠΟΥ στη Ρωσία.

Η δρ Βουίνοβιτς αποδίδει αυτή την τάση στην όλο και πιο αυστηρή πολιτική, που εφαρμόζεται από τους δημόσιους φορείς τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια: απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 23.00, εισαγωγή μιας ελάχιστης τιμής, απαγόρευση διαφήμισης...

"Αυτό που λειτουργεί αλλού, λειτουργεί και εδώ. Ακούτε τα ίδια επιχειρήματα σε πολλές χώρες, όπως το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά αυτό είναι μύθος".

Οι αρχές προσπαθούν να γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας πίσω τη δραματική υγειονομική κρίση των χρόνων που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την πτώση του προσδόκιμου ζωής και τη μείωση του πληθυσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα