Προσπαθεί να κλείσει συμφωνία η κυβέρνηση, παραμένει η απόσταση στα βασικά

08:18 9/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Για σημαντική πρόοδο κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, μετά και την ένατη μέρα διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ωστόσο αυτή η πρόοδος φαίνεται πως υφίσταται μονάχα για τα εύκολα ζητήματα.

Τα εργασιακά, το αφορολόγητο και οι συντάξεις εξακολουθούν να αποτελούν τα μεγαλύτερα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης, με τους δανειστές να παρατείνουν για ακόμα 24 ώρες την παραμονή τους στην Αθήνα,

προκειμένου σήμερα να έχουν νέα σειρά επαφών με τα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.

«Eχουμε ακόμα προβλήματα στα εργασιακά, ειδικά με το ΔΝΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη 1 τα ξημερώματα κι αφού είχαν προηγηθεί πολύωρες διαβουλεύσεις με αντικείμενο τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις, χωρίς να υπάρχει κατάληξη.,

Αναμφίβολα η παράταση των διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος, πιθανώς μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν οι δανειστές. Ωστόσο αυτή οφείλεται και στο ότι η ελληνική πλευρά έριξε πολύ νερό στο κρασί της από την περασμένη Τρίτη, όταν φτάσαμε στα όρια της εμπλοκής. Ακόμα κι έτσι, η συζήτηση για το πακέτο μέτρων- αντίμετρων δείχνει να έχει πολύ δρόμο ακόμα, καθώς το παζάρι π.χ. για το ποιοι φόροι μπορούν να μειωθούν και πόσο μπορούν να μειωθούν -όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή- καλά κρατεί.

Η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα και σήμερα Πέμπτη, ενώ νέο ραντεβού αναμένεται στις 14.00 ενώ κυβέρνηση και Θεσμοί θα συμμετάσχουν εξ' αποστάσεως στο EuroWorking Group που θα αρχίσει στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες και θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα (από τον Οκτώβριο) για την δεύτερη αξιολόγηση.

Πάντως, η παραμονή των θεσμών στην Αθήνα αποδεικνύει πως η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα.


Ένας από τους λόγους είναι ότι στην κυβέρνηση καταγράφεται ανησυχία μετά τη βουτιά του ΑΕΠ στο δ´ τρίμηνο (-1,1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση) καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις εγκυμονούν τον κίνδυνο να ζητηθούν κι άλλα μέτρα.



«Κλείνουμε θέματα» επιβεβαίωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά από τη νέα μαραθώνια συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1:10 μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο «έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα - αντίμετρα. Όπως και για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το πακέτο των θετικών μέτρων, με 1 - 2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος».

Keywords
Τυχαία Θέματα