Πώς "διαβάζει" η ΝΔ τα μηνύνατα Ομπάμα από την Αθήνα


Την δική της αποτίμηση της επίσημης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα κάνει η ΝΔ, στελέχη της οποίας αναγνωρίζουν μεν ως εξόχως σημαντικά τα όσα είπε ο ίδιος για την Δημοκρατία, τον ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό και το χρέος, διευκρινίζουν

δε ότι – δυστυχώς – οι αποφάσεις κυρίως για την οικονομία λαμβάνονται στην Ευρώπη. Με βάση αυτό το δεδομένο (και) στη ΝΔ αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτέλεσματα της συνάντησης, που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι (15.15, ώρα Ελλάδας) στο Βερολίνο ο απερχόμενος πλανητάρχης και η Γερμανίδα καγκελάριο.

Στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεωρούν ότι δύσκολα οι Γερμανοί θα αλλάξουν την βασική τους θέση , η οποία μεταφέρει την όποια λύση για το χρέος το '18, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές και παραπέμπουν στις αιχμηρές δηλώσεις Σόιμπλε.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις, τις οποίες εξέφρασε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος για το ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν ότι αυτή ακριβώς είναι και η θέση της ΝΔ, η οποία έχει κάνει "σημαία" την ανάγκη μείωσης των φόρων και έντασης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό κυριάρχησε και στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι ο Ομπάμα με τον επικεφαλής της ΝΔ. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξήγησε στον ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο τις βασικές θέσεις του κόμματός του για την ελληνική οικονομία , υπερασπίστηκε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την ένταση των επενδύσεων, αλλά και την πολιτική μείωσης των φόρων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανεπίσημα είπε ότι "η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ συνιστά αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός για την πατρίδα μας", ο ίδιος τόνισε "τη στρατηγική σημασία που έχουν και για τις δύο χώρες οι στενές ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Ειδικά αυτήν την δύσκολη εποχή της αβεβαιότητας και των προκλήσεων στην περιοχή μας, με την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος". "Επανέλαβα" - πρόσθεσε, αναφερόμενος στην συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ -" ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναβαθμίσει το δραστήριο σταθεροποιητικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για την οικονομία, υπογράμμισε ότι “η οριστική έξοδος από την κρίση θα γίνει κυρίως με τη δική μας σταθερή και σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Με μια αξιόπιστη ηγεσία και συγκροτημένο εθνικό σχέδιο, ελληνικής έμπνευσης και εφαρμογής. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί αλήθεια και ρεαλισμό. Ασφαλώς είναι πολύ σημαντική η στήριξη των φίλων μας, όπως είναι ο Πρόεδρος Ομπαμα, αλλά από μηχανής θεοί δεν υπάρχουν”. “Οφείλουμε όλοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση. Αυτό αφορά ιδιαίτερα και στην υπόθεση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί το ταχύτερο”, τόνισε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης , σημείωσε ότι στην συζήτηση που είχε με τον κ. Μπ. Ομπαμα του είπε “η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του λαϊκισμού, της περιχαράκωσης και της εσωστρέφειας. Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ενίσχυση της Δημοκρατίας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα