Ποιο είναι "Το Κορίτσι από τη Γερμανία";


"Το Κορίτσι από τη Γερμανία" του δημοσιογράφου Armando Lucas Correa

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Λίγες μέρες μετά την τρομερή Νύχτα των Κρυστάλλων, κι ενώ στους δρόμους του Βερολίνου κυματίζουν οι ναζιστικές σημαίες, η μικρή Χάνα μαζί με την οικογένειά της και πολλούς άλλους αποφασίζουν να εγκαταλείψουν για πάντα την πόλη. Θα χρυσοπληρώσουν τη θέση τους και θα ταξιδέψουν με το πολυτελές υπερωκεάνιο Σεντ Λούις από το Αμβούργο στη μακρινή Αβάνα. Στο πλοίο θα ζήσουν λίγες μέρες ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, καθώς το

ταξίδι αυτό τούς δίνει μια ελπίδα ασφάλειας και ελευθερίας. Ωστόσο πολύ γρήγορα τα όνειρά τους θα διαψευστούν, καθώς οι τοπικές αρχές δεν θα επιτρέψουν καν στο πλοίο να δέσει στο λιμάνι. Κανένας δεν φαίνεται να θέλει εκεί τους Εβραίους μετανάστες από την Ευρώπη, ενώ τα νέα που έρχονται από τη Γερμανία δεν είναι καθόλου καλά. Πολλά χρόνια μετά, το 2014, η Άννα Ρόσεν, ένα κορίτσι δώδεκα χρονών που ζει στη Νέα Υόρκη μαζί με τη μητέρα του, θα λάβει ως δώρο γενεθλίων ένα παράξενο δέμα από την Κούβα από μια άγνωστη συγγενή της που ονομάζεται Χάνα. Η μικρή Άννα θα θελήσει αν μάθει τα πάντα για το παρελθόν της οικογένειάς της.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Οι ειδήσεις από το σαραβαλιασμένο ραδιόφωνο του Θηρίου με συνέφεραν από την οικτρή αυτολύπησή μου. Καλούμαστε να συμμορφωθούμε με νέους κανονισμούς και νόμους. Αναπηδούσα σε κάθε νέα εντολή που αντηχούσε σαν βρυχηθμός. Πονούσε. Θα έπρεπε να καταγράψουμε όλα μας τα υπάρχοντα Πολλοί από εμάς θα έπρεπε να αλλάξουμε τα ονόματά μας και να πουλήσουμε τις περιουσίες μας, τα σπίτια μας και τις επιχειρήσεις μας σε τιμές που θα υπαγόρευαν εκείνοι. Ήμαστε τέρατα. Είχαμε κλέψει τα χρήματα άλλων. Είχαμε κάνει σκλάβους όσους είχαν λιγότερα από ό,τι εμείς. Καταστρέφαμε την κληρονομιά της χώρας. Είχαμε αφαιμάξει τη Γερμανία. Βρομούσαμε. Πιστεύαμε σε άλλους θεούς. Ήμαστε κουρούνες. Ήμαστε ακάθαρτοι. Κοίταξα τον Λέο και ύστερα τον εαυτό μου. Δεν μπορούσα να διακρίνω ποια ήταν η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σ’ εκείνον, την Γκρέτελ και σε μένα.

Η κάθαρση είχε ξεκινήσει από το Βερολίνο, την πιο βρόμικη πόλη της Ευρώπης. Ισχυρότατοι εκτοξευτήρες νερού θα άρχιζαν να μας καταβρέχουν ώσπου να καθαρίσουμε. Δεν μας συμπαθούσαν Κανείς δεν μας συμπαθούσε».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Armando Lucas Correa είναι δημοσιογράφος κι έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του από την Εθνική Ένωση Ισπανόφωνων Εκδόσεων και την Εταιρεία Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Εργάζεται ως αρχισυντάκτης στο People en Espanol, το κορυφαίο σε πωλήσεις ισπανόφωνο περιοδικό των ΗΠΑ. «Το Κορίτσι από τη Γερμανία» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και εκδόθηκε το 2016 στα αγγλικά και στα ισπανικά.

ΤΙΤΛΟΣ: Το Κορίτσι από τη Γερμανία

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Armando Lucas Correa

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Φωτεινή Πίπη

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 464

Τιμή: 16,60 €

Keywords
Τυχαία Θέματα