Ποια είναι η κατάλληλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια;

16:32 6/2/2017 - Πηγή: Pagenews

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει αυτήν τη σχέση τόσο δυνατή και μπορεί άραγε μια μεγάλη διαφορά ηλικίας να τη διαταράξει;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μικρή ή μεγάλη διαφορά ηλικίας δεν έχει καμία σημασία για το εάν θα αγαπηθούν τα αδέρφια μεταξύ τους Φυσικά κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αλλά η σχέση κυρίως εξαρτάται από τον τρόπο που μεγάλωσαν τα παιδιά αλλά και από τη διαδικασία ένταξης του δεύτερου ή/και τρίτου παιδιού στην οικογένεια. Όση διαφορά ηλικίας κι εάν υπάρχει αλλά κι όσα πιθανά προβλήματα κι εάν δημιουργηθούν τελικά τα αδέρφια βρίσκουν τον τρόπο να συναντηθούν και

δένονται με ένα μοναδικό τρόπο.

Οι γονείς όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν διαφορετικά τα παιδιά τους, εάν έχουν μικρή διαφορά ηλικίας και διαφορετικά εάν τα χωρίζει μεγάλη χρονική απόσταση.

Αδερφια με μικρή διαφορά ηλικίας:

Όταν για παράδειγμα το πρώτο παιδί είναι δυο ετών και έρθει στον κόσμο και ένα δεύτερο, τότε η κατάσταση είναι σίγουρα πιο “απλή” για αυτούς τους γονείς. Το σπίτι είναι προετοιμασμένο για ένα μωρό και το παιδικό δωμάτιο έτοιμο για να υποδεχθεί ένα νέο μωράκι.



Παρόλο που η ζωή πρόκειται να γίνει πολύ κουραστική (και οι νύχτες ξάγρυπνες), οι μνήμες της φροντίδας και των αναγκών ενός μωρού είναι πολύ φρέσκιες. Τα παιδιά με τόσο μικρή διαφορά ηλικίας, μεγαλώνουν στην ουσία μαζί, σχεδόν σα δίδυμα και μαθαίνουν να έχουν το ένα το άλλο. Επίσης πολύ θετικό είναι, ότι το μεγάλο παιδί , δεν έχει προλάβει να περάσει χρόνο μόνο του και να διαμορφωθεί σα μοναχοπαίδι.

Παρόλα αυτά, οι ψυχολόγοι αναφέρουν πως τα παιδιά περνάνε μια φάση ναρκισσισμού από την ηλικία των 2,5 μέχρι 3 ετών και συνεπώς οι γονείς θα πρέπει να τους δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και να μην τα αποθαρρύνουν. Έτσι, εάν σε εκείνη την περίοδο έρθει ένα άλλο παιδί και τους “κλέψει την δόξα” και την αποκλειστικότητα, είναι πιο πιθανό να δημιουργηθεί φθόνος και κρίσεις ζήλειας που θα δυσκολέψουν τους γονείς. Οπότε ιδανικά αυτό το 6μηνο θα περάσει πιο ήπια χωρίς εκπλήξεις!

Τέλος οι έρευνες αναφέρουν, πως τα αδέρφια που έχουν μικρή διαφορά ηλικίας και μεγαλώνουν μαζί, σπάνια παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά τους, αλλά γίνονται πολύ δεμένα αδέρφια.

Αδέρφια με μεγάλη διαφορά ηλικίας:



Όσο αργά κι εάν αποφασίσει μια οικογένεια να προχωρήσει σε ένα δεύτερο παιδί, το σίγουρο είναι ότι έχει πάρει την καλύτερη για όλους απόφαση. Η νέα άφιξη τους βρει ξεκούραστους από τις αυπνίες και τη φροντίδα ενός βρέφους και πιο έτοιμους για να ξαναζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. Βέβαια, καλούνται να θυμηθούν όλα όσα είχαν αφήσει πίσω, να φτιάξουν παιδικό δωμάτιο από την αρχή, να κάνουν το σπίτι ασφαλές για να υποδεχθεί ένα μωρό και να προτεοιμασθούν για ξενύχτια, πάνες, μπιμπερό και κολικούς!

Επίσης, είναι σημαντικό, να μην επαναπαυθούν στο γεγονός ότι το πρώτο παιδί, είναι πια αυτόνομο και δείχνει να μην τους χρειάζεται. Δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι έχει περάσει όλη του τη ζωή σα μοναχοπαίδι και έχει συνηθίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο και να “κλέβει” την ενέργεια και το ενδιαφέρον όσων βρίσκονταν γύρω του.

Πρέπει να προσπαθήσουν να βρούν τρόπο να ισορροπήσουν ανάμεσα στα δυο παιδιά. Είναι σημαντικό να περάσουν ποιοτικό χρόνο με το μωρό όταν το μεγάλοπαιδί, είναι στο σχολείο ή εκτός σπιτιού για μια δραστηριότητα και να βρούν χρόνο, όταν το μωρό κοιμάται, για να ασχοληθούν με το μεγάλο παιδί. Η καθημερινότητα δεν πρέπει να αλλάξει πολύ. Το παιδί χρειάζεται βοήθεια με τα μαθήματα, παρέα για μια βόλτα έξω για φαγητό, συζήτηση και κουβέντα και τον απαραίτητο χρόνο για να νιώσει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Επιπλέον, τα μεγάλα παιδιά νιώθουν ευχαρίστηση όταν μπορούν να βοήθησουν στη φροντίδα του νέου μέλους αλλά και τα μικρά νιώθουν ευτυχισμένα όταν βλέπουν το μεγάλο αδερφό που τόσο θαυμάζουν να ασχολείται μαζί τους.

Πολλές φορές, το πότε θα έρθει ένα δεύτερο ή τρίτο μωρό σε μια οικογένεια, δε μπορεί να προγραμματιστεί. Το σημαντικό όμως είναι να δώσετε στα παιδιά σας την ευκαιρία να νιώσουν την υπέροχη αδερφική σχέση και να μεγαλώσουν έχοντας δίπλα τους έναν άνθρωπο που θα σέβονται και θα αγαπούν όσο τίποτα άλλο!

Keywords
Τυχαία Θέματα