Πλησιάζει το arrivederci του Ρέντσι


Κάτι παραπάνω από μισός μήνας έχει μείνει για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου και η ευρύτερη εικόνα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι επιδεινώνεται καθημερινά, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στη γειτονική μας χώρα. Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα τριών ερευνών που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, το "όχι" στο δημοψήφισμα

προηγείται έναντι του "ναι".

Ειδικότερα, η διαφορά μεταξύ του "όχι" και του "ναι" καταγράφεται ως εξής στις τρεις δημοσκοπήσεις:

IPR: 5%
Tecne: 7%
EMG Acqua: 6%.

Η εικόνα είναι ακόμα πιο άσχημη για τον Ρέντσι, αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως σε 32 διαφορετικές δημοσκοπήσεις από 11 ξεχωριστές εταιρίες που έγιναν από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, το "όχι" στο δημοψήφισμα επικρατεί σε όλες, όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόταση του Ρέντσι συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες επικράτησης, καθώς πολλοί από τους Ιταλούς που δεν είχαν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν τείνουν προς τη μεριά του "όχι". Σύμφωνα με τις τρεις δημοσκοπήσεις που βγήκαν την Τρίτη, το μεγαλύτερο κομμάτι των αναποφάσιστων επιλέγει το "όχι", αν θα έπρεπε υποχρεωτικά να διαλέξει "υποχρεωτικά" μεταξύ του "όχι" και του "ναι".

Την εικόνα για προβάδισμα του "όχι" στο ιταλικό δημοψήφισμα επιβεβαιώνει και το Bloomberg, σε σχετικό γράφημα που φανερώνει πως η άρνηση των Ιταλών στις προτάσεις Ρέντσι δεν έχει απειληθεί από το "ναι" τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Το Bloomberg τονίζει πως το παράδειγμα των ΗΠΑ με τις πρόσφατες εκλογές και την νίκη του Ντόναλτ Τραμπ επί της Χίλαρι Κλίντον δείχνει τη δυναμική που αναπτύσσεται στις χώρες της Δύσης υπέρ του λαϊκισμού και επισημαίνει την προσοχή που πρέπει να υπάρχει για το νέο "φούντωμα" του "Κινήματος 5 αστέρων" του Μπέμπε Γκρίλο στην Ιταλία. Το κόμμα του Ιταλού ηθοποιού έρχεται δεύτερο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με το μέσο όρο διαφοράς που έχει από το πρώτο "Δημοκρατικό Κόμμα" του Ματέο Ρέντσι να είναι στο 4% - 4,5%.

Και οι αγορές έχουν αρχίζει να ποντάρουν στο "όχι", με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου να ξεπερνά το 2% τη Δευτέρα, σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, για πρώτη φορά τους τελευταίους 14 μήνες.

Και οι Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό

Τα προβλήματα του Ρέντσι συνεχίζονται και στο εξωτερικό, με τις Βρυξέλλες να αναφέρουν πως έχουν "ενστάσεις" για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 που κατέθεσε η Ιταλία προς την Κομισιόν για τελική έγκριση.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε αργά την Τρίτη το ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ρέντσι, Πιερ Κάρλο Παντοάν δεν πρόκειται να κάνει αλλάξει το νομοσχέδιο και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγνωρίσει πως η Ιταλία χρειάζεται να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για τη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει με το προσφυγικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα