Πέντε χρόνια πριν το Μουντιάλ, το Κατάρ "κινδυνεύει" πλέον να το χάσει

12:46 6/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Είχαν ακουστεί πολλά για το Μουντιάλ του 2022 που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Κατάρ. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που το αποκαλούν και ως "Μουντιάλ του θανάτου", λόγω του εργασιακού μεσαίωνα που ζουν όσοι εργάζονται για να είναι όλα έτοιμα τον χειμώνα του 2022.

Η FIFA έχει επιλέξει όλο αυτό το διάστημα να σφυρίζει αδιάφορα, παρά το γεγονός πως έχουν χαθεί ζωές. Οι εκκλήσεις προς την - κατά τ' άλλα... λαμπερή - Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχουν πέσει στο κενό. Όμως η κρίση των

τελευταίων ημερών και η ανοιχτή κατηγορία πλέον των Αραβικών χωρών πως το Κατάρ είναι μια χώρα που βοηθάει την τρομοκρατία, δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν. Και το Μουντιάλ του 2022 βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον... αέρα.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει τα έργα που συνδέονται με το παγκόσμιο κύπελλο είναι σε πραγματική απόγνωση. Με τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας να έχουν κλείσει (από εκεί είναι η μοναδική οδική αρτηρία που το συνδέει με τον έξω κόσμο), το Κατάρ δεν έχει πλέον τρόπο να προμηθεύεται υλικά από ξηράς και η μοναδική δίοδος είναι από θαλάσσης, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό.

Η Ανώτατη Επιτροπή, που έχει συσταθεί από τον Εμίρη κι έχει ως αποκλειστικό έργο την παρακολούθηση της κατασκευής των εγκαταστάσεων, δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο, ωστόσο πηγή που είναι κοντά στα μέλη της Επιτροπής αναγνώρισε πως η συγκεκριμένη κρίση είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πρόκληση είχε να αντιμετωπίσει από το 2010 όταν και ανέλαβε τη διοργάνωση το Κατάρ.

Η FIFA αποφεύγει επιδεικτικά έως τώρα να πάρει θέση γύρω από το ζήτημα και μοιάζει εγκλωβισμένη, κοιτάζοντας μάλλον με αμηχανία όλα όσα συμβαίνουν. Το θέμα της τρομοκρατίας είναι ό,τι πιο σοβαρό μπορούσε να προκύψει και τα αδιάφορα σφυρίγματα δεν χωρούν πλέον.

Η Qatar Airways είναι ένας από τους βασικούς χορηγούς της FIFA και το μόνο που αρκέστηκε να δηλώσει αξιωματούχος της Διεθνούς ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ήταν πως «είμαστε σε συνεχή επαφή με την Οργανωτική Επιτροπή και την Ανώτατη Επιτροπή σχετικά με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Την ίδια ώρα, όμως, οι φωνές από τα μέλη της FIFA για το Κατάρ αυξάνονται. "Η ποδοσφαιρική κοινότητα σε όλο τον κόσμο πρέπει να συμφωνήσει ότι τα μεγάλα τουρνουά δεν πρέπει να διεξάγονται σε χώρες οι οποίες υποστηρίζουν ενεργά την τρομοκρατία", δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας, Ράινχαρτ Γκρίντελ, αυξάνοντας την πίεση προς την Ομοσπονδία του ποδοσφαίρου.

Αυτή τη στιγμή και με την κρίση που έχει προκύψει να έχει... απομονώσει το Κατάρ, όλα είναι ανοιχτά. Και η FIFA θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της γρήγορα, αφού ο χρόνος πιέζει και οι ρήτρες με τους χορηγούς είναι πολύ υψηλές.

Keywords
Τυχαία Θέματα