"Παράδοξη ευτυχία"

14:35 1/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Απεγνωσμένα εγκλωβισμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο, η Ελένα (Μαρτίνα Γκέντεκ) χάνει όλη της την ελπίδα όταν νιώθει ότι έχει εγκαταλειφθεί και από τον Θεό. Ψάχνοντας για βοήθεια, βλέπει το κλειδί της απελευθέρωσής της στο πρόσωπο ενός ψυχολόγου, του Έντουαρντ Γκλουκ (Ulrich Tukur). Αλλά ο Γκλουκ έχει τους δικούς του δαίμονες να παλέψει...

Με καθόλου τυχαίο όνομα ο Γκλουκ ( στα γερμανικά «γκλουκ» σημαίνει «ευτυχία» ) δείχνει την κατεύθυνση της κοινής τους πορείας. Τον ανθρώπινο στόχο που δεν είναι άλλος

από την ευτυχία, όπως την ορίζει ο καθένας.

Μόνο όταν συναντιούνται η Ελένα και ο Έντουαρντ, ανακαλύπτουν την τεράστια έλξη τους και πόσο συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Διστακτικά στην αρχή, έρχονται πιο κοντά για να παραδοθούν σε έναν κόσμο, όπου η αγάπη είναι ταυτόχρονα δοκιμασία και υπόσχεση.

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του 2001, της Σκωτσέζας Α. Λ. Κέννεντυ, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τον τίτλο «Αρχέγονη ευτυχία» (σε μετάφραση Μαρίας Καμπύλη) από τις εκδόσεις Οδυσσέας. Σπαρακτική στην αμεσότητά της, η νουβέλα της Κέννεντυ ήταν το πρώτο βιβλίο της που κυκλοφόρησε στην Αμερική ενθουσιάζοντας τους κριτικούς και εξασφαλίζοντας στη νεαρή συγγραφέα από τη Σκωτία, μια διεθνή λογοτεχνική σταδιοδρομία.



Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Sven Taddicken
Σενάριο: Sven Taddicken, Stefanie Veith, Hendrik Hölzemann, βασισμένο στο μυθιστόρημα της A.L. Kennedy
Διάρκεια: 102’
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία
Παίζουν: Martina Gedeck, Ulrich Tukur, Johannes Krisch

* Βραβείο Κριτικών στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι

Ο σκηνοθέτης Σβεν Ταντίκεν: Έχει προταθεί για Όσκαρ για την μικρού μήκους ταινία του «Counting Sheep» (1999). Η πρώτη του μεγάλου μήκους «Getting My Brother Laid» (2001) έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ κερδίζοντας το Βραβείο των Κριτικών. Η δεύτερη ταινία του «Emma’s Bliss» (2006) κέρδισε αρκετά βραβεία συμπεριλαμβανομένου και του Καλύτερου Σεναρίου. Η «Παράδοξη Ευτυχία» είναι η 4η ταινία του.

Φιλμογραφία
2001 Getting My Brother Laid
2006 Emma’s Bliss
2009 12 Paces without a Head
2016 Original Bliss / Παράδοξη ευτυχία

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Α. Λ. Κέννεντυ (Άλισον Λουίζ Κέννεντυ) γεννήθηκε το 1965 στο Νταντί (Σκοτία). Σπούδασε αγγλική φιλολογία και θέατρο και ξεκίνησε τη συγγραφική της καριέρα γράφοντας θεατρικούς μονολόγους. Έχει εκδώσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων και τέσσερα μυθιστορήματα. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Guardian και σε περιοδικά. Ζει και εργάζεται στη Γλασκόβη. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Σόμερσετ Μωμ, με το βραβείο Ανκόρ και το βραβείο της εφημερίδας Guardian για το 2001. Το λογοτεχνικό περιοδικό Granta τη συμπεριέλαβε στους 20 καλύτερους νέους βρετανούς συγγραφείς το 1993 και το 2003.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της:
«Αρχέγονη ευτυχία» ("Original Bliss", εκδ. Οδυσσέας),
«Ανεξίτηλες πράξεις» ("Indelible Acts", εκδ. Εστίας),
«Παράδεισος» ("Paradise", εκδ. Εστίας), «Day», ("Day", εκδ. Ίνδικτος).
Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα: www.a-l-kennedy.co.uk

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παράδοξη,paradoxi